Satake Black Ash Zestaw
Nóż Santoku przeznaczony do krojenia warzyw i owoców, a jego szeroka klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów. Nóż uniwersalny doskonale sprawdza się do krojenia produktów o małej i średniej wielkości, również świetnie się podczas krojenia pomidorów czy dzielenia kanapek oraz nóż do obierania przeznaczony do obierania owoców i warzyw, jest bardzo przydatny w precyzyjnych zajęciach takich jak szypułkowanie truskawek czy oprawianie krewetek.
Całość zapakowana jest w drewniane pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
Grawerowany zestaw to świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Taki prezent to doskonała personalizacja produktów, gdzie grawer będzie przypominał obdarowanej osobie o najbliższej osobie czy ciekawym wspomnieniu z życia.
Satake Black Ash Nóż do obierania 9 cm
- Ostrze: stal molibdenowo-wanadowa
- Rękojeść: drewno jesion
- Twardość: 56-58 HRC
- Długość całkowita: 19,2 cm
- Długość ostrza: 9,0 cm
- Szerokość klingi: 2,0 cm
- Grubość klingi: 1,8 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 60 g
Satake Black Ash Nóż uniwersalny 13,5 cm
- Ostrze: stal molibdenowo wanadowa
- Rękojeść: drewno jesion
- Twardość: 56-58 HRC
- Długość całkowita: 24,5 cm
- Długość ostrza: 13,5 cm
- Szerokość klingi: 2,8 cm
- Grubość klingi: 1,9 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 77 g
Satake Black Ash Nóż Santoku 17 cm
- Ostrze: stal molibdenowo wanadowa
- Rękojeść: drewno jesion
- Twardość: 56-58 HRC
- Długość całkowita: 31,0 cm
- Długość ostrza: 17,0 cm
- Szerokość klingi: 4,3 cm
- Grubość klingi: 2,2 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 150 g
Konserwacja noży kuchennych
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.