Sakai Tohji Suminigashi Hagane Shirogami#2/Iron Nóż Santoku 16,5 cm
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Myśląc o najpopularniejszym kształcie noży występującym w Japonii, na pierwszym miejscu zawsze pojawi się nóż Santoku. Jest to tzw. nóż 3 cnót: warzywa, owoce i mięso. Jego długość jest na tyle optymalna, że poradzi sobie niemal z każdym produktem. Jego wysokość sprawia, że będziemy mieć lepszą kontrolę przy wyższych warzywach i owocach. Ale czy to sprawia, że nóż nie poradzi sobie tak dobrze z mięsem? Oczywiście, że nie!
Ten noże są szczególnie dedykowane pasjonatom stali rdzewnych, którzy cenią sobie wyjątkową jakość i są gotowi poświęcić czas na ich odpowiednią pielęgnację. Noże wykonane z rdzewnej stali wymagają o wiele więcej opieki niż ich nierdzewne odpowiedniki, z pewnością podstawową konserwacji, będzie stosowanie specjalnego olejku. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu, tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Shapton lub Naniwa.
O marce:
Sakai Tohji to firma z bogatą tradycją, która zajmuje się produkcją noży od 1805 roku. Z siedzibą w Sakai, Osaka, firma kontynuuje wielowiekowe dziedzictwo mistrzów kowalstwa, specjalizujących się w tworzeniu wyjątkowych ostrzy, które zyskały światowe uznanie. Sakai, od wieków słynące z wyrobu mieczy, stało się centrum produkcji wysokiej jakości noży kuchennych, a Sakai Tohji jest jedną z marek, która czerpie pełnymi garściami z tej tradycji. Więcej o tej marce dowiesz się TUTAJ.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń ze stali rdzewnej Shirogami#2 okuty żelazem (Tradycyjny proces kucia Hagane)
- Rękojeść: oktagonalna drewno cisu, pierścień wykonany z bawolego rogu
- Twardość: 63-65 HRC
- Długość całkowita: 30,0 cm
- Długość rękojeści: 13,0 cm
- Długość ostrza: 16,5 cm
- Szerokość klingi: 4,5 cm
- Grubość klingi na pięcie: 2,7 mm
- Grubość klingi na środku: 2,2 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 2,0 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 136 g
Made in Japan
Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Shirogami czasem jest nazywana „white steel”, nazwa wzięła się od koloru papieru, w jaki pakowało się w Japonii od zawsze tę stal. Wyróżnia się wśród innych stali węglowych przede wszystkim czystością stopu. Jej skład jest banalnie prosty, to zasadniczo tylko żelazo i węgiel. Nóż kuchenny ze stali Shirogami charakteryzuje się łatwością ostrzenia i tym, że stosunkowo niewielkim nakładem pracy można zrobić perfekcyjną i wypolerowana na lustro wręcz krawędź tnącą. Stal daje się hartować na bardzo dużą twardość, dzięki czemu tnie agresywnie i bardzo długo pozostaje ostra. Duża zawartość węgla jednak powoduje, że na niewysuszonym ostrzu szybko pojawi się patyna a trzymanie wilgotnego noża lub przechowywanie go w wilgotnym środowisku może sprawić, że nóż wręcz zardzewieje. Nóż należy zawsze po pracy wytrzeć do sucha a najlepiej posmarować olejem jadalnym. Jeśli nie przeszkadza nam patyna, to możemy nóż utrzymywać na poziomie lekkiego spatynowania, co paradoksalnie spowolni jego rdzewienie.
Skład stali Shirogami:
- Węgiel: 1,05-1,15%
- Mangan: 0,20-0,30%
- Fosfor: 0,025%
- Krzem: 0,10-0,20%
Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki
”Będziemy wspierać pyszne gotowanie za pomocą noży i przyborów kuchennych Sakai Tohji” - Hisao Shinada Obecny prezes Sakai Tohji
Sakai Tohji to firma z bogatą tradycją, która zajmuje się produkcją noży od 1805 roku. Z siedzibą w Sakai, Osaka, firma kontynuuje wielowiekowe dziedzictwo mistrzów kowalstwa, specjalizujących się w tworzeniu wyjątkowych ostrzy, które zyskały światowe uznanie. Sakai, od wieków słynące z wyrobu mieczy, stało się centrum produkcji wysokiej jakości noży kuchennych, a Sakai Tohji jest jedną z marek, która czerpie pełnymi garściami z tej tradycji.
Noże produkowane przez Sakai Tohji to synonim doskonałej ostrości, trwałości i ergonomii. Każdy nóż przechodzi przez kilka etapów ręcznej produkcji, takich jak kucie, szlifowanie i hartowanie, a także osadzanie rękojeści, wykonanej często z tradycyjnych materiałów, takich jak drewno magnolii. Noże Sakai Tohji wyróżniają się nie tylko funkcjonalnością, ale także estetyką, co czyni je idealnym narzędziem zarówno dla profesjonalnych kucharzy, jak i dla entuzjastów gotowania.
Historia firmy Sakai Tōhji
- 1805 - Założenie firmy Sakai Tōji, rozpoczynającej produkcję i sprzedaż noży kuchennych, nożyczek oraz przyborów kuchennych. Firma otrzymała zaszczyt dostarczenia sierpów do zbioru ryżu używanych podczas ceremonii koronacyjnej cesarza Shōwa na polach Yuki Saida.
- 1942 18 listopada - Cesarz Shōwa zakupił piłę produkcji firmy.
- 1959 - Z okazji ślubu obecnego cesarza podarowano noże kuchenne.
- 1970 - Otwarcie Muzeum Noży w Sakuranomachi, w mieście Sakai.
- 1975 - Ukończenie budowy fabryki nadbrzeżnej w Hamadera Nishimachi, Chikkō, w mieście Sakai.
- 1985 - W styczniu firma otrzymała Nagrodę Dyrektora Generalnego Ministerstwa Handlu Międzynarodowego i Przemysłu na Narodowej Wystawie Tradycyjnych Rzemiosł. W październiku księżniczka Atsuko, córka cesarza Shōwa, odwiedziła Sakuranomachi i muzeum oraz odpoczęła w siedzibie głównej firmy.
- 1987 - Stworzono około 1000 rodzajów produktów pod marką Touji Tools pod hasłem „Profesjonalne przybory kuchenne dla gospodyń domowych”. Wprowadzono innowacyjną technologię umożliwiającą sprzedaż ceramicznych noży, opracowanych wspólnie z firmą Kyocera pod marką Cera Toji, w cenie o połowę niższej od poprzednich modeli.
- 1990 - Obok siedziby głównej ukończono budowę magazynu logistycznego, pokoju pokazowego oraz kuchni systemowej przeznaczonej do rozwoju nowych produktów i testów. W czerwcu podarowano nóż kuchenny księżniczce Kiko z okazji jej ślubu z księciem Fumihito.
- 1993 - Podarowano nóż kuchenny księciu koronowemu Naruhito i księżniczce Masako z okazji ich ślubu.
- 1994 - Rozpoczęto dostarczanie przyborów kuchennych, noży i garnków do programu telewizyjnego „Iron Chef”.
- 1996 - Dostarczano przybory kuchenne, noże i garnki do segmentu „Bistro SMAP” w programie „SMAP×SMAP”. Otrzymano Nagrodę Gubernatora Prefektury Osaka za zasługi dla przemysłu. Zdobyto Nagrodę Prezesa Japońskiej Izby Handlu i Przemysłu w Ogólnokrajowym Konkursie Rekomendowanych Pamiątek Turystycznych.
- 1998 - W listopadzie otrzymano Nagrodę Dyrektora Biura Gospodarki, Handlu i Przemysłu Regionu Kinki za wkład w przemysł tradycyjnego rzemiosła.
- 2001 - W listopadzie przyznano Nagrodę Ministra Handlu Międzynarodowego i Przemysłu za wkład w przemysł tradycyjnego rzemiosła. Dostarczano przybory kuchenne do programu telewizyjnego „Magiczna Restauracja”.
- 2003 - W maju firma została uhonorowana Medalem z Żółtą Wstążką - to japońskie odznaczenie przyznawane osobom, które poprzez wytrwałą i sumienną pracę zawodową stały się wzorem do naśladowania dla innych.
- 2009 - Obok siedziby głównej ukończono warsztat pokazowy ostrzenia ostrzy.
- 2010 - W listopadzie przeprowadzono pokaz ostrości noży Sakai podczas seminarium kuchni japońskiej w Culinary Institute of America w Napa Valley oraz w Japan Society w Nowym Jorku, przy współpracy z Urzędem Miasta Sakai. Dostarczano noże i garnki do programu telewizyjnego „Iron Chef”. Firma dołączyła do Regionalnego Stowarzyszenia Kansai.
- 2011 - Dostarczano noże i garnki do programu telewizyjnego „Hungry!” z udziałem Osamu Mukai.
- 2012 - Obok siedziby głównej ukończono trzeci magazyn logistyczny.
- 2016 - Przeprowadzono pokaz ostrzenia noży podczas Expo w Mediolanie (Milan Food Expo), który zrobił duże wrażenie na szefach kuchni. Dostarczano noże i przybory kuchenne oraz świadczono doradztwo w programie telewizyjnym „Kucharz Cesarski” z udziałem Takeru Satō.
- 2017 - Ukończono budowę Muzeum Noży Sakai Tōji.
- 2018 - Dostarczano noże i przybory kuchenne oraz świadczono doradztwo w filmie „Ostatni Przepis: Wspomnienia Języka Kirina” z udziałem Kazunari Ninomiya i Hidetoshi Nishijima. W Wellington w Nowej Zelandii, mieście partnerskim Sakai, burmistrz Sakai, prezes Izby Handlowej i Przemysłowej Sakai oraz ówczesny dyrektor wykonawczy firmy Naoya Shinada przeprowadzili w ambasadzie pokaz kuchni japońskiej i noży Sakai jako część wydarzeń upamiętniających współpracę.
- 2019 - Otrzymano Nagrodę „Mistrza Rzemiosła Naniwa” od prezesa Japońskiej Izby Handlu i Przemysłu za 30 lat nieprzerwanego członkostwa. Dostarczano francuskie przybory kuchenne do programu telewizyjnego „Grand Maison Tokyo” z udziałem Takuya Kimury. Dostarczano przybory kuchenne do programu telewizyjnego „Heaven?” z udziałem Satomi Ishihary.
- 2020 - Wykonano nóż do filetowania ryb używany przez Oda Nobunagę w programie NHK „Kirin ga Kuru”.
- 2021 - Dostarczono nóż do serialu „Powody, dla których warto się wystroić w miłość” z udziałem Ryūsei Yokohamy i Haruny Kawaguchi.