Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Sakai Takayuki Shirogami#2 Gold Carp Nóż Santoku 17 cm
Sakai Takayuki Shirogami#2 Gold Carp Nóż Santoku 17 cm
Sakai Takayuki Shirogami#2 Gold Carp Nóż Santoku 17 cm
Sakai Takayuki Shirogami#2 Gold Carp Nóż Santoku 17 cm
Sakai Takayuki Shirogami#2 Gold Carp Nóż Santoku 17 cm
Sakai Takayuki Shirogami#2 Gold Carp Nóż Santoku 17 cm
Sakai Takayuki Shirogami#2 Gold Carp Nóż Santoku 17 cm
Sakai Takayuki Shirogami#2 Gold Carp Nóż Santoku 17 cm
Sakai Takayuki Shirogami#2 Gold Carp Nóż Santoku 17 cm
Sakai Takayuki Shirogami#2 Gold Carp Nóż Santoku 17 cm
Sakai Takayuki Shirogami#2 Gold Carp Nóż Santoku 17 cm
Sakai Takayuki Shirogami#2 Gold Carp Nóż Santoku 17 cm
Sakai Takayuki Shirogami#2 Gold Carp Nóż Santoku 17 cm
Sakai Takayuki Shirogami#2 Gold Carp Nóż Santoku 17 cm
Sakai Takayuki Shirogami#2 Gold Carp Nóż Santoku 17 cm
Sakai Takayuki Shirogami#2 Gold Carp Nóż Santoku 17 cm

Sakai Takayuki Shirogami#2 Gold Carp Nóż Santoku 17 cm

Kod
08553
Rozmiar

3 499,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Sakai Takayuki Shirogami#2 Gold Carp Nóż Santoku 17 cm
Sakai Takayuki Shirogami#2 Gold Carp Nóż Santoku 17 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Myśląc o najpopularniejszym kształcie noży występującym w Japonii, na pierwszym miejscu zawsze pojawi się nóż Santoku. Jest to tzw. nóż 3 cnót: warzywa, owoce i mięso. Jego długość jest na tyle optymalna, że poradzi sobie niemal z każdym produktem. Jego wysokość sprawia, że będziemy mieć lepszą kontrolę przy wyższych warzywach i owocach. Ale czy to sprawia, że nóż nie poradzi sobie tak dobrze z mięsem? Oczywiście, że nie!

Za grawer odpowiada Michiko Kubota z Sakai Takayuki jest mistrzynią grawerowania o niesamowitych umiejętnościach. Złoty grawerunek karpia koi (jap. 鯉) zdobiący nóż jest nie tylko wyrazem kunsztu artystycznego, ale również symbolem siły, wytrwałości i harmonii – wartości głęboko zakorzenionych w japońskiej kulturze. Motyw ten podkreśla unikatowy charakter noża, łącząc tradycję z estetyką, i sprawia, że każdy egzemplarz staje się małym dziełem sztuki.

Wykończenie Sakai Takayuki Gold:

Noże są ręcznie kute i zdobione, a ich charakterystyczne wykończenie typu Kurouchi podkreśla tradycyjny, rzemieślniczy proces ich tworzenia. Każdy nóż powstaje dzięki pracy wielu doświadczonych rzemieślników, co nadaje mu wyjątkowy charakter.

Ze względu na tę ręczną produkcję oraz delikatną strukturę wykończenia, na powierzchni noży mogą występować drobne zadrapania i zarysowania. Są one naturalną cechą tego produktu, wynikającą zarówno z procesu tworzenia, jak i użytkowania noża.

Sakai Takayuki tradycyjnie podaje długość noży mierzoną do początku rękojeści. My natomiast podajemy długość ostrza, aby ułatwić wybór odpowiedniego noża do Państwa potrzeb.

Ze względu na ręczne wykonanie każdego noża, wymiary mogą minimalnie się różnić, co podkreśla unikalny charakter i kunszt rzemieślniczy każdego egzemplarza.

Pozostałe noże dostępne w tej serii są dostępne TUTAJ.

Dane techniczne:

  • Ostrze: rdzeń ze stali rdzewnej Shirogami#2 okuty żelazem
  • Rękojeść: oktagonalna, z hebanu, pierścień z rogu bawolego
  • Twardość: 61-62 HRC
  • Długość całkowita: 32,0 cm
  • Długość rękojeści: 13,4 cm
  • Długość ostrza: 17,0 cm
  • Szerokość klingi: 4,5 cm
  • Grubość klingi na pięcie: 2,6 mm
  • Grubość klingi na środku: 2,2 mm
  • Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,6 mm
  • Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
  • Waga: ok. 179 g

Made in Japan

Do pobrania
Symbol
08553
Kod producenta
5907038594936
Kształt ostrza
Santoku/Wielofunkcyjny
Typ stali
Stal rdzewna/węglowa
Długość ostrza
16 - 19 cm
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Rodzaj stali
Shirogami (#1,#2,#3)
Producent
Sakai Takayuki

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Shirogami czasem jest nazywana „white steel”, nazwa wzięła się od koloru papieru, w jaki pakowało się w Japonii od zawsze tę stal. Wyróżnia się wśród innych stali węglowych przede wszystkim czystością stopu. Jej skład jest banalnie prosty, to zasadniczo tylko żelazo i węgiel. Nóż kuchenny ze stali Shirogami charakteryzuje się łatwością ostrzenia i tym, że stosunkowo niewielkim nakładem pracy można zrobić perfekcyjną i wypolerowana na lustro wręcz krawędź tnącą. Stal daje się hartować na bardzo dużą twardość, dzięki czemu tnie agresywnie i bardzo długo pozostaje ostra. Duża zawartość węgla jednak powoduje, że na niewysuszonym ostrzu szybko pojawi się patyna a trzymanie wilgotnego noża lub przechowywanie go w wilgotnym środowisku może sprawić, że nóż wręcz zardzewieje. Nóż należy zawsze po pracy wytrzeć do sucha a najlepiej posmarować olejem jadalnym. Jeśli nie przeszkadza nam patyna, to możemy nóż utrzymywać na poziomie lekkiego spatynowania, co paradoksalnie spowolni jego rdzewienie.

Skład stali Shirogami:

- Węgiel: 1,05-1,15%

- Mangan: 0,20-0,30%

- Fosfor: 0,025%

- Krzem: 0,10-0,20%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Rejon Sakai w Japonii, już od 600 lat stanowi jedno z najważniejszych centrów, w którym powstają japońskie miecze, a także noże, o najwyższej klasie.

Regionalna tradycja stała się prawdziwą inspiracją dla firmy Sakai Takayuki.

Położona w mieście Osaka firma, z dumą kontynuuje to dziedzictwo, tak ważne dla lokalnej społeczności i jej kulturowej tożsamości – piękne ostrza, to chluba regionu Sakai.

Firma Sakai Takayuki z dumą podtrzymuje promień owego dziedzictwa przeszłości, funkcjonując nieprzerwanie od 1947 roku.

Tak jak setki lat temu: samurajskie miecze – katany – stanowiły prawdziwe dzieła sztuki, tak obecnie niezwykłe noże wytwarzane przez tę firmę, mogą konkurować o to samo miano. Niezwykłe unikatowe kształty, a także szeroki wachlarz dostępnych modeli, sprawiają, że w poniższej ofercie ostrzy z prefektury Sakai, każdy znajdzie coś dla siebie.

Za najwyższą jakość noży Sakai Takayuki odpowiada zespół najwyższej klasy specjalistów, zarówno kowali jak i mistrzów ostrzenia. Są to osoby z wieloletnim doświadczeniem, doskonale zorientowani w specyfice tradycyjnego rzemiosła. Każdy z nich jest mistrzem w konkretnej dziedzinie, dzięki czemu razem uzupełniają się w dążeniu do perfekcji. Na ich czele stoi Kenji Togashi, postać niezwykła, ten mistrz o wszechstronnych umiejętnościach uczył się fachu od swojego ojca, a dziś przekazuje tę wiedzę – wzbogaconą o własną praktykę – nowym uczniom. Jednym z najbardziej wyróżniających się adeptów sztuki kowalskiej jest syn Kenjiego – Tatsuo Togashi, ta pokoleniowa ciągłośćzapewnia, że firma Sakai Takayuki może z nadzieją patrzeć w przyszłość – kolejni mistrzowie zadbają o utrzymanie wspaniałej jakości wykonania noży, a także o zachowanie, tak ważnego dziedzictwa przeszłości. Sami rzemieślnicy stanowią prawdziwą chlubę zakładu.

Oprócz wybitnych rzemieślników, firma Sakai przykłada równie baczną uwagę do materiałów wykorzystywanych do produkcji ich noży.

W ofercie możemy znaleźć noże wykonane zarówno ze stali nierdzewnej, jak i węglowej, zależnie od potrzeb odbiorców, a także przeznaczenie konkretnego ostrza. Na szczególną uwagę zasługują takie materiały jak: VG-10, Shirogami czy Silver Stell #3, są to popularne rodzaje stali, gwarantujące najwyższą jakość. Oprócz tego, warstwa wizualna wielu z produktów prezentuje się bardzo interesująco. Ostrza często są zdobione w różny sposób, a rękojeści wykonane ze szlachetnych gatunków drewna, a nawet rogów niektórych zwierząt.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 208 opinii
pixel