Sakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Sushikiri 24 cm
Nóż Sushikiri jest specjalistycznym typem japońskiego noża kuchennego, który jest szczególnie przydatny do przygotowywania sushi i innych potraw kuchni japońskiej. Jego nazwa pochodzi od japońskiego słowa "sushi" i "kiri", co oznacza "cięcie". Jest stworzony m.in do krojenia przygotowanych rolek sushi.
Nóż Sushikiri jest bardzo ceniony wśród profesjonalnych kucharzy specjalizujących się w kuchni japońskiej i miłośników sushi, którzy szukają wysokiej jakości i specjalistycznego narzędzia do swoich kuchennych zadań.
Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
W przypadku wyboru noża rdzewnego przydatnym produktem jest również olejek kameliowy do pielęgnacji noża. Zabezpieczy on nóż przed skutkami wilgoci. Akcesoria do pielęgnacji noży są dostępne tutaj.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń rdzewna stal Shirogami#3
- Rękojeść: drewno magnolia
- Twardość: 62-63 HRC
- Długość całkowita: 40,5 cm
- Długość ostrza: 24,0 cm
- Szerokość klingi: 8,5 cm
- Grubość klingi: 5,0 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 471 g
Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwieniamożemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Shirogami#3 to japoński typ stali, który jest używany do produkcji noży kuchennych. Jest to wysokiej jakości stal węglowa, która jest charakteryzująca się bardzo wysoką twardością i ostrością. Shirogami#3 jest bardzo trudna do obróbki i wymaga specjalistycznej wiedzy i umiejętności od kowala, ale efektem jest wyjątkowa jakość i trwałość noża.
Stal Shirogami#3 jest bardzo podatna na korozję, dlatego ważne jest regularne konserwowanie i pielęgnacja noża, aby zachować jego wygląd i funkcjonalność. Mimo swojej podatności na korozję, jest bardzo ceniona wśród kucharzy i szefów kuchni za swoje wyjątkowe właściwości tnące.
Skład:
– węgiel: 0,8-0,9%
– mangan: 0,6%
– krzem: 0,1-0,2%
– fosfor: 0,025%
– siarka: 0,004%
Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.