Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Sakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Deba 16,5 cm
Sakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Deba 16,5 cm
Sakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Deba 16,5 cm
Sakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Deba 16,5 cm
Sakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Deba 16,5 cm
Sakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Deba 16,5 cm
Sakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Deba 16,5 cm
Sakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Deba 16,5 cm
Sakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Deba 16,5 cm
Sakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Deba 16,5 cm
Sakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Deba 16,5 cm
Sakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Deba 16,5 cm
Sakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Deba 16,5 cm
Sakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Deba 16,5 cm

Sakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Deba 16,5 cm

Kod
06036
Rozmiar

699,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Sakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Deba 16,5 cm
Sakai Takayuki Kasumi Shirogami#3 Nóż Deba 16,5 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Nóż Deba, jest ciężkim nożem kuchennym o charakterystycznym profilu. Tradycyjnie służy do filetowania i krojenia ryb, ale jego wszechstronność sprawia, że doskonale nadaje się również do innych zadań. Solidna, gruba ostrza dają Debie niezrównane zdolności przecinania przez ości oraz skórę. Jest to niezbędny nóż każdego fana ryb.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

W przypadku wyboru noża rdzewnego przydatnym produktem jest również olejek kameliowy do pielęgnacji noża. Zabezpieczy on nóż przed skutkami wilgoci. Akcesoria do pielęgnacji noży są dostępne tutaj.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzeń rdzewna stal Shirogami#3
- Rękojeść: drewno magnolia
- Twardość: 62-63 HRC
- Długość całkowita: 30,9 cm
- Długość rękojeści: 12,5 cm
- Długość ostrza: 16,5 cm
- Szerokość klingi: 5,0 cm
- Grubość klingi: 7,0 mm
- Sposób ostrzenia: szlif jednostronny praworęczny
- Waga: ok. 266 g

Do pobrania
Symbol
06036
Kształt ostrza
Deba/Filetowanie
Typ ostrza
Deba/Filetowanie
Marka
Sakai Takayuki
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Rodzaj stali
Shirogami (#1,#2,#3)
Producent
Sakai Takayuki
Typ stali
Stal rdzewna/węglowa
Długość ostrza
25 - 33 cm
16 - 19 cm
Stal
Shirogami#3Więcej

Shirogami#3 to japoński typ stali, który jest używany do produkcji noży kuchennych. Jest to wysokiej jakości stal węglowa, która jest charakteryzująca się bardzo wysoką twardością i ostrością. Shirogami#3 jest bardzo trudna do obróbki i wymaga specjalistycznej wiedzy i umiejętności od kowala, ale efektem jest wyjątkowa jakość i trwałość noża.

Stal Shirogami#3 jest bardzo podatna na korozję, dlatego ważne jest regularne konserwowanie i pielęgnacja noża, aby zachować jego wygląd i funkcjonalność. Mimo swojej podatności na korozję, jest bardzo ceniona wśród kucharzy i szefów kuchni za swoje wyjątkowe właściwości tnące.

Skład:

 węgiel: 0,8-0,9%
– mangan: 0,6%
– krzem: 0,1-0,2%
– fosfor: 0,025%
– siarka: 0,004%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Konserwacja
Stal węglowaWięcej

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Rejon Sakai w Japonii, już od 600 lat stanowi jedno z najważniejszych centrów, w którym powstają japońskie miecze, a także noże, o najwyższej klasie.

Regionalna tradycja stała się prawdziwą inspiracją dla firmy Sakai Takayuki.

Położona w mieście Osaka firma, z dumą kontynuuje to dziedzictwo, tak ważne dla lokalnej społeczności i jej kulturowej tożsamości – piękne ostrza, to chluba regionu Sakai.

Firma Sakai Takayuki z dumą podtrzymuje promień owego dziedzictwa przeszłości, funkcjonując nieprzerwanie od 1947 roku.

Tak jak setki lat temu: samurajskie miecze – katany – stanowiły prawdziwe dzieła sztuki, tak obecnie niezwykłe noże wytwarzane przez tę firmę, mogą konkurować o to samo miano. Niezwykłe unikatowe kształty, a także szeroki wachlarz dostępnych modeli, sprawiają, że w poniższej ofercie ostrzy z prefektury Sakai, każdy znajdzie coś dla siebie.

Za najwyższą jakość noży Sakai Takayuki odpowiada zespół najwyższej klasy specjalistów, zarówno kowali jak i mistrzów ostrzenia. Są to osoby z wieloletnim doświadczeniem, doskonale zorientowani w specyfice tradycyjnego rzemiosła. Każdy z nich jest mistrzem w konkretnej dziedzinie, dzięki czemu razem uzupełniają się w dążeniu do perfekcji. Na ich czele stoi Kenji Togashi, postać niezwykła, ten mistrz o wszechstronnych umiejętnościach uczył się fachu od swojego ojca, a dziś przekazuje tę wiedzę – wzbogaconą o własną praktykę – nowym uczniom. Jednym z najbardziej wyróżniających się adeptów sztuki kowalskiej jest syn Kenjiego – Tatsuo Togashi, ta pokoleniowa ciągłośćzapewnia, że firma Sakai Takayuki może z nadzieją patrzeć w przyszłość – kolejni mistrzowie zadbają o utrzymanie wspaniałej jakości wykonania noży, a także o zachowanie, tak ważnego dziedzictwa przeszłości. Sami rzemieślnicy stanowią prawdziwą chlubę zakładu.

Oprócz wybitnych rzemieślników, firma Sakai przykłada równie baczną uwagę do materiałów wykorzystywanych do produkcji ich noży.

W ofercie możemy znaleźć noże wykonane zarówno ze stali nierdzewnej, jak i węglowej, zależnie od potrzeb odbiorców, a także przeznaczenie konkretnego ostrza. Na szczególną uwagę zasługują takie materiały jak: VG-10, Shirogami czy Silver Stell #3, są to popularne rodzaje stali, gwarantujące najwyższą jakość. Oprócz tego, warstwa wizualna wielu z produktów prezentuje się bardzo interesująco. Ostrza często są zdobione w różny sposób, a rękojeści wykonane ze szlachetnych gatunków drewna, a nawet rogów niektórych zwierząt.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 208 opinii
pixel