Sakai Takayuki Ginryu Honyaki SW Nóż Yanagiba 27 cm
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
To klasyczny nóż o długim, wąskim i cienkim ostrzy w kształcie liścia, jest przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na cienkie plastry. Świetnie spisuje się w przygotowywaniu sushi. Najlepiej wykonywać jednostajny ruch do siebie. Yanagiba nie służy do filetowania ryb, ani krojenia ości, jest to model przeznaczony wyłącznie do krojenia miękkiego mięsa.
Hartowanie Honyaki to proces hartowania japońskich noży kuchennych. Ta metoda hartowania jest uważana za jedną z najbardziej wymagających i trudnych technik w produkcji noży kuchennych, co sprawia, że noże Honyaki są bardzo cenione przez szefów kuchni na całym świecie.
Podczas procesu hartowania Honyaki, stal jest podgrzewana do bardzo wysokiej temperatury, a następnie szybko schładzana w wodzie lub oleju. Noże Honyaki to również dzieło sztuki - ich ręcznie rzeźbione uchwyty i pięknie wykończone ostrza są uważane za jedne z najbardziej eleganckich i stylowych noży kuchennych na świecie.
Podsumowując, zakup noża Honyaki to inwestycja w wysokiej jakości narzędzie kuchenne, które zapewni Ci precyzyjne i skuteczne cięcie, a jednocześnie będzie stanowiło piękny element wyposażenia Twojej kuchni.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
Dane techniczne:
- Ostrze: nierdzewna szwedzka stal
- Rękojeść: drewno hebanowe, pierścień corian
- Twardość: 61-62 HRC
- Długość całkowita: 43,0 cm
- Długość ostrza: 27,0 cm
- Szerokość klingi: 3,0 cm
- Grubość klingi: 3,4 mm
- Sposób ostrzenia: szlif jednostronny praworęczny
- Waga: ok. 242 g
Rejon Sakai w Japonii, już od 600 lat stanowi jedno z najważniejszych centrów, w którym powstają japońskie miecze, a także noże, o najwyższej klasie.
Regionalna tradycja stała się prawdziwą inspiracją dla firmy Sakai Takayuki.
Położona w mieście Osaka firma, z dumą kontynuuje to dziedzictwo, tak ważne dla lokalnej społeczności i jej kulturowej tożsamości – piękne ostrza, to chluba regionu Sakai.
Firma Sakai Takayuki z dumą podtrzymuje promień owego dziedzictwa przeszłości, funkcjonując nieprzerwanie od 1947 roku.
Tak jak setki lat temu: samurajskie miecze – katany – stanowiły prawdziwe dzieła sztuki, tak obecnie niezwykłe noże wytwarzane przez tę firmę, mogą konkurować o to samo miano. Niezwykłe unikatowe kształty, a także szeroki wachlarz dostępnych modeli, sprawiają, że w poniższej ofercie ostrzy z prefektury Sakai, każdy znajdzie coś dla siebie.
Za najwyższą jakość noży Sakai Takayuki odpowiada zespół najwyższej klasy specjalistów, zarówno kowali jak i mistrzów ostrzenia. Są to osoby z wieloletnim doświadczeniem, doskonale zorientowani w specyfice tradycyjnego rzemiosła. Każdy z nich jest mistrzem w konkretnej dziedzinie, dzięki czemu razem uzupełniają się w dążeniu do perfekcji. Na ich czele stoi Kenji Togashi, postać niezwykła, ten mistrz o wszechstronnych umiejętnościach uczył się fachu od swojego ojca, a dziś przekazuje tę wiedzę – wzbogaconą o własną praktykę – nowym uczniom. Jednym z najbardziej wyróżniających się adeptów sztuki kowalskiej jest syn Kenjiego – Tatsuo Togashi, ta pokoleniowa ciągłośćzapewnia, że firma Sakai Takayuki może z nadzieją patrzeć w przyszłość – kolejni mistrzowie zadbają o utrzymanie wspaniałej jakości wykonania noży, a także o zachowanie, tak ważnego dziedzictwa przeszłości. Sami rzemieślnicy stanowią prawdziwą chlubę zakładu.
Oprócz wybitnych rzemieślników, firma Sakai przykłada równie baczną uwagę do materiałów wykorzystywanych do produkcji ich noży.
W ofercie możemy znaleźć noże wykonane zarówno ze stali nierdzewnej, jak i węglowej, zależnie od potrzeb odbiorców, a także przeznaczenie konkretnego ostrza. Na szczególną uwagę zasługują takie materiały jak: VG-10, Shirogami czy Silver Stell #3, są to popularne rodzaje stali, gwarantujące najwyższą jakość. Oprócz tego, warstwa wizualna wielu z produktów prezentuje się bardzo interesująco. Ostrza często są zdobione w różny sposób, a rękojeści wykonane ze szlachetnych gatunków drewna, a nawet rogów niektórych zwierząt.