Bardzo podobny do Yanagiby, często nazywany jej zachodnim odpowiednikiem. Z tą różnica, że ma dwustronny szlif. Długie i wąskie ostrze, zaprojektowane jest do obróbki mięsa i ryb. Jest bardzo precyzyjnym nożem, a jego długość sprawia, że cięcie wykonamy jednym płynnym ruchem. Będzie doskonałym uzupełnieniem dla Santoku czy Nakiri.
O marce:
Firma Sakai Takayuki z dumą podtrzymuje promień owego dziedzictwa przeszłości, funkcjonując nieprzerwanie od 1947 roku. Za najwyższą jakość noży Sakai Takayuki odpowiada zespół najwyższej klasy specjalistów, zarówno kowali jak i mistrzów ostrzenia. Są to osoby z wieloletnim doświadczeniem, doskonale zorientowani w specyfice tradycyjnego rzemiosła. Każdy z nich jest mistrzem w konkretnej dziedzinie, dzięki czemu razem uzupełniają się w dążeniu do perfekcji. Na ich czele stoi Kenji Togashi, postać niezwykła, ten mistrz o wszechstronnych umiejętnościach uczył się fachu od swojego ojca, a dziś przekazuje tę wiedzę – wzbogaconą o własną praktykę – nowym uczniom.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń ze stali nierdzewnej ZA-18 okuty warstwami stali nierdzewnej
- Rękojeść: oktagonalna, z drewna wenge
- Twardość: 61-62 HRC
- Długość całkowita: 39,5 cm
- Długość rękojeści: 14,0 cm
- Długość ostrza: 24,0 cm
- Szerokość klingi: 3,7 cm
- Grubość klingi na pięcie: 2,1 mm
- Grubość klingi na środku: 1,8 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,0 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 132 g
Made in Japan
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie
Stal ZA18 została stworzona w wyniku kooperacji Osaka Clad Co. Ltd z Aichi Steel Corp. Na polu zawartości pierwiastków przewyższa VG10 zawartością węgla (VG 10 - 1,05 %, ZA 18 – 1,20 %), chromu (VG10 – 15,5%, ZA 18 – 18%), molibdenu (VG 10 – 1,2%, ZA 18 – 1,5%) i kobaltu (VG10 – 1,5%, ZA 18 –1,8%). Pierwiastki te ekstremalnie podwyższają wytrzymałość, twardość i odporność na korozję.
Skład stali:
- Węgiel: 0,95-1,20 %
- Chrom:17,00-18,00 %
- Molibden: 1,00-1,50 %
- Kobalt: 1,80 %
- Wanad: 0,10-0,25 %
- Mangan: 0,00-1,00 %
- Krzem: 0,00-1,00 %
- Fosfor: 0,04 %
- Siarka: 0,03 %
Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.