Sakai Takayuki Gallery Gin-3 Ebony/White Horn Nóż Yanagiba 27 cm
To klasyczny nóż o długim, wąskim i cienkim ostrzy w kształcie liścia, jest przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na cienkie plastry. Świetnie spisuje się w przygotowywaniu sushi. Najlepiej wykonywać jednostajny ruch do siebie. Yanagiba nie służy do filetowania ryb, ani krojenia ości, jest to model przeznaczony wyłącznie do krojenia miękkiego mięsa.
Za grawer odpowiada Michiko Kubota z Sakai Takayuki jest mistrzynią grawerowania o niesamowitych umiejętnościach. Grawerowane ręcznie przez nią noże są jedyne w swoim rodzaju i są prawdziwymi dziełami sztuki.
Zachęcamy do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
Dane techniczne:
- Ostrze: nierdzewna stal Gingami
- Rękojeść: drewno heban pierścień róg bawoli
- Twardość: 61 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 38,0 cm
- Długość ostrza: 24,0 cm
- Szerokość klingi: 3,0 cm
- Grubość klingi: 3,3 mm
- Sposób ostrzenia: szlif jednostronny praworęczny
- Waga: ok. 166 g
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Stal nierdzewna z huty Hitachi o niezwykłych właściwościach jak na stal nierdzewną. Jej drobnoziarnistość i wysoka zawartość węgla sprawia, że ma cechy zbliżone do stali węglowych – ma znacznie lepsza agresje cięcia i dłużej utrzymuje ostrość niż inne stale nierdzewne, a przy tym jest dużo łatwiejsza w ostrzeniu. To w połączeniu z jej odpornością na rdzę (wprawdzie nie tak dużą, jak np. VG-10) sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób oczekujących od noża niewielkiej opieki, ale wymagają od niego nieco więcej.
Skład stali:
– węgiel: 0,95-1,1%
– chrom: 13-14,5%
– mangan: 0,6-1%
– krzem: 0,35%
– fosfor: 0,03%
– siarka: 0,02%
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.