Nakiri to nóż, który znakomicie sprawdzi się w kuchni zdominowanej przez warzywa i owoce, jest on wprost stworzony do cięcia nawet kilogramów produktów. Charakteryzuje go prostokątne szerokie ostrze, które nie posiada tradycyjnego czubka- zamiast tego delikatne unosi się do góry.
Te noże są szczególnie dedykowane pasjonatom stali rdzewnych, którzy cenią sobie wyjątkową jakość i są gotowi poświęcić czas na ich odpowiednią pielęgnację. Idealne dla tych, którzy szukają narzędzi kuchennych, które z wiekiem tylko zyskują na charakterze i jakości. Noże wykonane z rdzewnej stali wymagają o wiele więcej opieki niż ich nierdzewne odpowiedniki, z pewnością podstawową konserwacji, będzie stosowanie specjalnego olejku. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Naniwa lub Shapton.
O marce:
Firma Sakai Takayuki z dumą podtrzymuje promień owego dziedzictwa przeszłości, funkcjonując nieprzerwanie od 1947 roku. Za najwyższą jakość noży Sakai Takayuki odpowiada zespół najwyższej klasy specjalistów, zarówno kowali jak i mistrzów ostrzenia. Są to osoby z wieloletnim doświadczeniem, doskonale zorientowani w specyfice tradycyjnego rzemiosła. Każdy z nich jest mistrzem w konkretnej dziedzinie, dzięki czemu razem uzupełniają się w dążeniu do perfekcji. Na ich czele stoi Kenji Togashi, postać niezwykła, ten mistrz o wszechstronnych umiejętnościach uczył się fachu od swojego ojca, a dziś przekazuje tę wiedzę – wzbogaconą o własną praktykę – nowym uczniom.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń ze stali rdzewnej Aogami#2 okuty żelazem
- Rękojeść: oktagonalna, z drewna orzechowego
- Twardość: 62-63 HRC
- Długość całkowita: 32,2 cm
- Długość rękojeści: 13,5 cm
- Długość ostrza: 17,0 cm
- Szerokość klingi: 5,5 cm
- Grubość klingi na pięcie: 3,1 mm
- Grubość klingi na środku: 2,0 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,6 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 178 g
Made in Japan
Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Aogami #2 - znana również jako blue steel. Stal węglowa z minimalnymi zanieczyszczeniami z huty Hitachi. To stal oparta na Shirogami wzbogaconej dodatkowo wolframem i chromem do przekłada się na większą odporność na ścieranie, a więc ekstremalnie długie trzymanie ostrości oraz na wyższą niż w Shirogami agresję cięcia. Niestety trochę trudniej ją naostrzyć niż Shirogami #2.
Skład stali Aogami #2:
- Węgiel: 1,05-1,15%
- Wolfram: 1,00-1,50%
- Chrom: 0,30-0,50%
- Mangan: 0,20-0,30%
- Fosfor: 0,025%
- Siarka: 0,004%
- Krzem: 0,10-0,20%
Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.