Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm

Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm

Kod
800-440
Producent
Rozmiar

1 699,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Ryusen Hamono VG-10 Nóż Szefa kuchni 21 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Doskonale sprawdzi się codzienne narzędzie w pracach kuchennych, ostrze o długości 21 cm doskonale sprawdza się do krojenia mięsa, ryb oraz warzyw i owoców. Dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu większych płaszczyzn. Wysokiej jakości nóż szefa kuchni to niezbędnik każdego kucharza.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

Dane techniczne:

- Ostrze: stal 69 warstwowa VG-10
- Rękojeść: drewno pakka
- Twardość: 61 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 33,6 cm
- Długość rękojeści: 12 cm
- Długość ostrza: 21,0 cm
- Szerokość klingi: 5,0 cm
- Grubość klingi: 2,8 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny 
- Waga: ok. 192 g

Do pobrania
Symbol
800-440
Kod producenta
5907038591904
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Kształt ostrza
Gyuto/Szefa kuchni
Producent
Ryusen Hamono
Typ stali
Stal nierdzewna
Rodzaj stali
VG (1,2,5,10)
VG (1,2,5,10,XEOS)
Długość ostrza
20 - 24 cm

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

Stal nierdzewna opracowana w Takefu Special Steel co. Ltd w Japonii specjalnie z myślą o produkcji wysokiej klasy ostrzy. W założeniu chciano uzyskać parametry stali przewyższające popularna japońska stal AUS8. Otrzymano stal, której parametry są świetnym kompromisem pomiędzy trzymaniem ostrości (minimalnie tylko słabszym niż w 154CM/ATS34) a łatwością ostrzenia nawet wysoko zahartowanej VG-10. Lepsze parametry od w.w. stali osiągnięto także w kwestii odporności na pęknięcia czy wykruszenia. Stal VG-10 jest określana jako nierdzewna, ale musimy pamiętać, że nie ma stali nierdzewnych w 100% i odpowiednich warunkach może ona się pokryć patyną czy w dalszej konsekwencji nawet rdzą powierzchniową.

Zależnie od producenta noży hartuje się ją nawet do 64 stopni HRC. Mimo iż opracowano ją w założeniach jako stal na wysokiej klasy noże kuchenne dziś używana jest na różnego rodzaju topowe noże znanych marek takich jak tojiro, mcusta, spyderco, boker itp. Japończycy bardzo niechętnie sprzedają tę stal poza Japonię więc większość ostrzy wykonanych z oryginalnej VG-10 musi być produkowana w Japonii.

Skład stali:

- węgiel: 1%
- chrom: 15%
- molibden: 2%
- wanad: 0,2%
- kobalt: 1,5%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

W 1953 r. Ryusen Hamono zaczął wytwarzać ostrza za pomocą tradycyjnych technik kucia Echizen Uchihamono

Mają ponad 700 lat historii w prefekturze Echizen of Fukui. Seria noży kuchennych Bontenunryu posiada rdzeń wykonany ze stali VG-10 okutej 69 warstwami stali nierdzewnej, polerowanej na wysoki połysk.

Ryusen Hamono to jedna z najpopularniejszych firm w Japonii

Cechuje je wysoka reputacja oraz wysoka jakość i dbałość wykonania każdego produktu. Tradycyjne technik używane od setek lat przez japońskich kowali, wytwarzających wielowarstwowe ostrza i łączących dzisiejszą zaawansowaną technologię, czyni noże Ryusen Hamono wyjątkowymi dziełami sztuki, gdzie każdy znajdzie produkt odpowiedni do swoich potrzeb. Twardość noży kuchennych z serii która osiąga wynik w skali twardości Rockwella- rzędu HRC 61 +/- 1, co stanowi o dużej żywotności ostrza.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel