Nóż Szefa kuchni to podstawowy nóż każdego kucharza, pokroimy nim mięso, ryby jak również owoce i warzywa. Nóż o długości 21 cm dedykujemy zarówno dla początkujących kucharzy, jak i do profesjonalistów. Z pewnością Gyuto w tej długości, może być pierwszym wyborem w naszej nożowej przygodzie.
Seria Oul Shirogami#2 Tsuhime to noże wykonane z rdzewnej stali Shirogami#2 o twardości 61-62 HRC. Rdzeń został okuty stalą nierdzewną, co z pewnością ułatwi konserwację noża. Bardzo wygodna oktagonalna rękojeść została wykonana z drewna magnolii, a pierścień to róg bawoli. Na klindze zostało zastosowane unikatowe młotkowanie, dzięki temu mniej materiału przylega do klingi, co ułatwia krojenie i sprawia, że produkty nie przyklejają się aż tak mocno do noża.
Te noże są szczególnie dedykowane pasjonatom stali rdzewnych, którzy cenią sobie wyjątkową jakość i są gotowi poświęcić czas na ich odpowiednią pielęgnację. Idealne dla tych, którzy szukają narzędzi kuchennych, które z wiekiem tylko zyskują na charakterze i jakości.
Noże wykonane z rdzewnej stali wymagają o wiele więcej opieki niż ich nierdzewne odpowiedniki, z pewnością podstawową konserwacji, będzie stosowanie specjalnego olejku. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Naniwa oraz Shapton.
O marce:
Noże OUL, to produkt firmy Fukui Hamono, są symbolem doskonałości rzemieślniczej z Sakai. Założona w 1912 roku, firma Fukui Hamono, będąca macierzystą korporacją dla Hado i marki OUL, jest znana z mistrzowskiego kunsztu i innowacyjności w produkcji noży.
Te noże łączą bogatą historię Sakai z nowoczesnymi technologiami, spełniając najwyższe standardy zarówno profesjonalnych kucharzy, jak i pasjonatów gotowania. Każdy nóż OUL to produkt stuleci tradycji przekładającej się na wyjątkową jakość i niezawodność, idealny dla każdego, kto ceni sobie zarówno funkcjonalność, jak i estetyczny design.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń z rdzewnej stali Shirogami#2 okuty stalą nierdzewną
- Rękojeść: owalna drewno magnolii pierścień wykonany z bawolego rogu
- Twardość: 61-62 HRC
- Długość całkowita: 36,3 cm
- Długość rękojeści: 13,4 cm
- Długość ostrza: 21,0 cm
- Szerokość klingi: 4,6 cm
- Grubość klingi na pięcie: 2,1 mm
- Grubość klingi na środku: 2,0 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,9 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 135 g
Made in Japan
Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacjitakich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Można ją znaleźć również pod nazwami Shiro-Ko 2 and Shiro-ni-ko. Jej skład jest podobny do stali Shirogami 1, różni się tylko zawartością węgla. Jest to stal wysokowęglowa o najwyższym poziomie czystości. Charakteryzuje się ona bardzo prostym składem chemicznym, nie zawiera dużo węglików, ale dużo węgla pierwiastkowego. Wysoka czystość i nieskomplikowany skład przekłada się na niezwykle łatwe ostrzenie, dzięki czemu na ostrzu można uzyskać efekt tafli lustra i ograniczyć przylepianie się krojonych produktów do powierzchni noża. Stal tą można jednak hartować do bardzo wysokich twardości, dzięki wysokiej twardości i odporności na ścieranie może długo trzymać ostrość. Uwaga, tak jak wszystkie stale węglowe może ulegać rdzewieniu, warto więc poświęcić czas i uwagę na jej konserwację – czyszczenie i olejowanie. Pokrywanie się noża patyną zabezpiecza przed postępem korozji.
Skład:
- Węgiel: 1,05-1,15%
- Mangan: 0,20-0,30%
- Krzem: 0,10-0,20%
- Fosfor: 0,025%
- Siarka: 0,004%
Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.