Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Okada Nóż V Gold Miroshi Deba 18 cm
Okada Nóż V Gold Miroshi Deba 18 cm
Okada Nóż V Gold Miroshi Deba 18 cm
Okada Nóż V Gold Miroshi Deba 18 cm
Okada Nóż V Gold Miroshi Deba 18 cm
Okada Nóż V Gold Miroshi Deba 18 cm

Okada Nóż V Gold Miroshi Deba 18 cm

Kod
J-1053
Rozmiar

1 699,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Przedstawiamy tradycyjny japoński nóż kuchenny mistrza Masanobu Okada, noże Miroshi Deba to połączenie może być on używany zarówno jako nóż Deba oraz nóż do sushi, jednakże jest on minimalnie węższy niż standardowy nóż Deba. Doskonale sprawdza się do plastrowania surowej ryby i mięsa jednym cięciem, a także świetnie spisuje się w oprawianiu ryb i zdejmowania skóry oraz sprawdza się podczas przygotowywania sushi, carpaccio czy innych potraw z delikatnych składników jak również nadaje się do obróbki ryb-odcinania głów, filetowania i patroszenia. Są to jedyne na rynku noże do sushi ostrzone dwustronnie.

Dane techniczne:

- Ostrze: stal 11 warstwowa V Gold Special
- Rękojeść: oktagonalna, drewno różane
- Twardość: 60 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 30,8 cm
- Długość ostrza: 18 cm
- Szerokość klingi: 4,6 cm
- Grubość klingi: ok. 4 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 172 g

Do pobrania
Symbol
J-1053
Kod producenta
5907038592475
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Producent
Masanobu Okada
Stal
Takefu Special SteelWięcej

Stal nierdzewna opracowana w Takefu Special Steel co. Ltd w Japonii specjalnie z myślą o produkcji wysokiej klasy ostrzy. W założeniu chciano uzyskać parametry stali przewyższające popularna japońska stal AUS8. Otrzymano stal, której parametry są świetnym kompromisem pomiędzy trzymaniem ostrości (minimalnie tylko słabszym niż w 154CM/ATS34) a łatwością ostrzenia nawet wysoko zahartowanej VG-10. Lepsze parametry od w.w. stali osiągnięto także w kwestii odporności na pęknięcia czy wykruszenia. Stal VG-10 jest określana jako nierdzewna, ale musimy pamiętać, że nie ma stali nierdzewnych w 100% i odpowiednich warunkach może ona się pokryć patyną czy w dalszej konsekwencji nawet rdzą powierzchniową.

Zależnie od producenta noży hartuje się ją nawet do 64 stopni HRC. Mimo iż opracowano ją w założeniach jako stal na wysokiej klasy noże kuchenne dziś używana jest na różnego rodzaju topowe noże znanych marek takich jak tojiro, mcusta, spyderco, boker itp. Japończycy bardzo niechętnie sprzedają tę stal poza Japonię więc większość ostrzy wykonanych z oryginalnej VG-10 musi być produkowana w Japonii.

Skład stali:

- węgiel: 1%
- chrom: 15%
- molibden: 2%
- wanad: 0,2%
- kobalt: 1,5%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Typ stali
Stal nierdzewna
Długość ostrza
16 - 19 cm
Kształt ostrza
Deba/Filetowanie
Konserwacja
Stal nierdzewnaWięcej

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

Mistrz Masanobu Okada, urodził się w 1949 roku, początkowo jak wielu mistrzów był kowalem narzędzi ogrodniczych. Następnie zaczął tworzyć noże kuchenne najwyższej jakości. W japonii nazywany jest ,, Dentoukougeishi” co znaczy tradycyjny rzemieślnik, w celu uzyskania tego tytułu konieczny jest egzamin akredytacyjny przeprowadzony przez Fundację Stowarzyszenia Promocji Przemysłu Tradycyjnego Rzemiosła. Noże są ręcznie kute w prowincji Fukui, jest to region z niemal 700 letnią tradycją rzemieślniczą. Wyroby mistrza Masanobu Okada cechuje wysoka ostrość, wysokie przyłożenie do detali oraz najlepsza jakość wykonania. Specjalizuje się on w nożach typu Yanagiba, Deba itp. ale jako jedyny dwustronnie ostrzonych.

Noże mistrza Masanobu Okada, w naszej w ofercie są wykonane z 2 rodzajów stali 11 warstwowa seria V-Gold o twardości 60 HRC +/- 1, z oktagonalną rękojeścią wykonaną z drewna różanego, która doskonale leży w dłoni a widoczne warstwy z znakomity sposób pokazują wysoką klasę noża. Drugą serią są noże ze rdzewnej 3 warstwowej stali Shirogami #2 o twardości 63 HRC +/- 1, z oktagonalną rękojeścią wykonaną z drewna różanego, stal rdzewna szczególnie Shirogami #2 jest ceniona na całym świecie ze względu znakomite właściwości tnące, oraz jakość wykonania. 

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel