Nóż szefa kuchni, żłobiony 20cm | Global G-61
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Global G-61
Opis produktu:
Uniwersalny nóż szefa kuchni, który doskonale sprawdza się podczas wszelakich prac kuchennych, również tych które wymagają dłuższej krawędzi tnącej. Odpowiednia klinga doskonale kroi duże płaszczycny, np. dynie czy arbuzy. Natomiast żłobione ostrze uniemożliwa przywieranie produktów do ostrza.
Dane techniczne:
- Ostrze: Stal nierdzewna CROMOVA 18 (18% chromu) o twardości 56-58 HRC
- Długość ostrza: 20 cm
Noże Global słynną z łączenia doskonałej skuteczności z eleganckim wyglądem. Japońskie noże kuchenne Global są lekkie oraz doskonale wyważone. Noże dzięki swojej idealnej konstrukcji, w których ostrze jest zintegrowane z rękojeścią, doskonale leżą w dłoni oraz łatwiej je wyczyścić czy naostrzyć. Rękojeść noża Global została wykonana, tak by zredukować zmęczenie i nie wyślizgiwać się z rąk. Swoją historię rozpoczęły przez Komina Yamadę w 1985 r. zdobył on wiele międzynarodowych nagród i cieszą się ogromnym uznaniem największych szefów kuchni.
Stal CROMOVA 18 opracowana i stosowana tylko przez firmę Global. Stworzyli stal, która zarówno nie sprawi trudności z ostrzeniem. Utrzyma ostrość bardzo długo jak na swoją twardość 56-58 HRC. Jest też odporna na złamania czy wykruszenia. Jej mocną stroną jest odporność na rdzę. Jest odporna nie tylko na wilgoć, ale i kwasy. Nie bez powodu była jedną z pierwszych, która udowodniła użytkownikom, że stale nierdzewne też mogą być świetnym materiałem na noże, choć stosowana jest również w bogatej kolekcji akcesoriów takich jak szpatuły, pęsety czy nawet sztućce. Mimo to na tą stal trzeba spojrzeć jednak szerzej, nie jest ona stosowana jedynie na ostrza i przybory, ale również na rękojeści, a to zmienia bardzo wiele. Nóż o takiej konstrukcji jest niezwykle trwały i wytrzymały, a także bardzo higieniczny. Rękojeść taka nie wchłania wilgoci czy bakterii, dlatego Globale spotkamy bardzo często w gastronomii.
Skład stali:
Węgiel: 0.75 – 1.05 %
Chrom: 17.30 %
Molibden: 1.12 %
Wolfram: 0.14 %
Wanad: 0.14 %
Nikiel: 0.18 %
Mangan: 0.40 %
Krzem: 0.48 %
Miedź: 0.0235 %
Fosfor: 0.026 - 0.040 %
Siarka: 0.004 – 0.035 %
Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie
Noże Global, to kolejne z oryginalnych noży japońskich, które oferuje nasz sklep.
Wyróżniają się niezwykłą trwałością. To pierwsze w historii profesjonalne noże kuchenne, gdzie rękojeść jest zintegrowana z ostrzem. Dzięki nim pokroisz wszystkie produkty bez żadnego wysiłku, przy zachowaniu idealnej higieny. Poza zestawami noży japońskich, w naszym sklepie internetowym znajdziesz między innymi eleganckie torby na noże firmy Global.