Noże składane marki Mcusta są wynikiem wielu lat doświadczeń. Kuta na zimno klinga wykonana ze stali SG2, przekłada się to na dużo lepsze parametry samej stali jak zwiększoną gęstość stali, odporność na ścieranie oraz wyższa twardość. Doskonale spasowany system liner lock zapewnia bezpieczeństwo użytkowania, a pełnowymiarowa rękojeść, zajmująca cała dłoń uzupełnia to o komfort pracy.
Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
Dane techniczne:
- Ostrze: stal proszkowa SG2
- Rękojeść: drewno pakka
- Twardość: 62 HRC +/- 1
- Długość całkowita po rozłożeniu: 21,5 cm
- Długość ostrza: 9,0 cm
- Szerokość klingi: 2,5 cm
- Grubość klingi: 2,9 mm
- Długość rękojeści: 11,5 cm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 110 g
- Blokada: liner lock
- Klips: jest
Konserwacja dla noży rdzewnych to: Stale rdzewne, zawierające wysoki odsetek węgla, wymagają specjalnej troski w porównaniu do stali nierdzewnej. Szybko reagują na wilgoć i środowisko kwaśne, tworząc patynę, a w dłuższej perspektywie rdzę. Ważne jest, by po użyciu takiego noża osuszyć go i nałożyć warstwę ochronną oleju - kameliowego, jojoba czy nawet jadalnego, jeśli używamy noża regularnie. Należy unikać pozostawiania noża mokrego oraz przechowywania go w wilgotnych miejscach. Krojenie produktów kwaśnych, takich jak cytrusy, może powodować pokrywanie się noża ciemną patyną. Aby usunąć przebarwienia, można użyć łagodnych środków czyszczących, unikając tych, które mogą pozostawiać drobne rysy.Żadnych noży nie myj w zmywarce, gdyż silne detergenty i wysokie temperatury mogą uszkodzić nóż i osłabiać jego ostrość.
Stale R2 i SG2 to zasadniczo te same stale, sprzedawane pod innymi szyldami. Stal R2 jest dystrybuowana przez jednego z liderów produkcji japońskiej stali, a mianowicie Kobelco Steel Company. Stal ta jest również kupowana przez Takefu Steel Company, która oznacza ją jako SG2 (wg. Koki Iwahary z JapaneseChefsKnife.Com). Stal ta jest stalą proszkową, szybkotnącą. Dzięki wyjątkowemu procesowi produkcji stal ta ma bardzo wysoki stopień czystości, precyzyjnie dobrany skład chemiczny oraz misternie zaprojektowaną strukturę.
Posiada ona wybitną ostrość na poziomie 64 HRC, jest twardsza niż większość stali proszkowych, dzięki znacznemu udziałowi molibdenu i wanadu tworzących węgliki. Znaczna ilość wanadu, oprócz poprawy twardości i wytrzymałości stali na ścieranie nie powoduje zmniejszenia właściwości plastycznych, a wręcz poprawia udarność i sprężystość. Bardzo duża zawartość molibdenu poprawiając własności wytrzymałościowe, razem z chromem ma wpływ również na odporność tej stali na korozję. R2/SG2 bardzo długo trzyma ostrość. Dodatkowo, nie jest ona wymagająca pod względem konserwacji, wyśmienicie się ostrzy, lepiej nawet niż kultowa ZDP-189. Stal ta jest idealna dla profesjonalistów którzy mają najwyższe wymagania wobec swoich narzędzi.
Skład:
- Węgiel: 1,25 – 1,45%,
- Wanad: 1,80 – 2,20%,
- Chrom: 14,00 – 16,00%,
- Molibden: 2,30 – 3,30%,
- Mangan: 0,40%,
- Fosfor: 0,03%,
- Siarka 0,03%,
- Krzem: 0,5%
Gwarancja
Warunkiem skorzystania z gwarancji jest:
1. Użytkowanie produktu zgodnie z załączoną instrukcją oraz jego głównym przeznaczeniem.
2. Zachowanie odpowiednich środków konserwacji wskazanych przez producenta.
3. Eksploatacja w warunkach zalecanych przez producenta.
Gwarancja nie obejmuje uszkodzeń spowodowanych niewłaściwym użytkowaniem produktu.