Noże składane marki Mcusta są wynikiem wielu lat doświadczeń. Kuta na zimno klinga wykonana ze stali SPG2, przekłada się to na dużo lepsze parametry samej stali jak zwiększoną gęstość stali, odporność na ścieranie oraz wyższa twardość. Doskonale spasowany system liner lock zapewnia bezpieczeństwo użytkowania, a pełnowymiarowa rękojeść, zajmująca cała dłoń uzupełnia to o komfort pracy.
Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
Dane techniczne:
- Ostrze: stal proszkowa SPG2
- Rękojeść: corian
- Twardość: 62 HRC +/- 1
- Długość całkowita po rozłożeniu: 21,5 cm
- Długość ostrza: 9,0 cm
- Szerokość klingi: 2,5 cm
- Grubość klingi: 2,9 mm
- Długość rękojeści: 11,5 cm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 110 g
- Blokada: liner lock
- Klips: jest
Wybierając nóż ze stali nierdzewnej, oczekujemy od noża, by jego konserwacja była jak najmniej wymagająca. Trzeba jednak pamiętać, że obecność węgla w każdej stali sprawia, że nie istnieje stal w 100% nierdzewna. Nawet jeżeli stal kategoryzowana jest jako nierdzewna lepiej dmuchać na zimne i wyrobić w sobie zdrowe nawyki. Przede wszystkim nie można zostawiać noża mokrego, należy go wysuszyć przed złożeniem. W przypadku okładek wykonanych ze stali musimy pamiętać, że należy zadbać nie tylko o ostrze. Unikajmy więc korzystania z noża mokrą, wilgotną ręką. Noże składane w naszej ofercie nie posiadają łożysk, co czyni je potencjalnie mniej awaryjnymi, jednak warto pamiętać, że posiadają one podkładki, które nie lubią zanieczyszczeń, dlatego nie kładźmy noża na ziemi, a przechowując go w kieszeni. Korzystajmy z klipa, aby nóż nie leżał na dnie kieszeni.
R-2 to stal proszkowa szybkotnąca R2 nazywana czasem "SG2 (Super Gold #2)". Jedyna różnica pomiędzy tymi stalami to źródło ich dystrybucji. Stal R2 jest robiona przez jedna z największych i najbardziej znanych firm, czyli „Kobelco steel company”, która zajmuje się też dystrybucją tej stali pod właśnie tą nazwą.
R-2 jest stalą używana w Echizen (dawniej Takefu), kultowym miejscu, w którym wytwarza się ostrza od XIII wieku. Noża wykonane z tej stali zajęły pierwsze miejsce w raporcie testów konsumenckich firmy Smartson ze Szwecji deklasując wszystkie noże topowych europejskich firm.
Stal ta jest bardzo twarda (twardsza niż większość innych stali proszkowych) i ma ekstremalnie długie trzymanie ostrości. Nie wymaga dużego zachodu przy konserwacji i nie rdzewieje łatwo, co jest wyjątkiem wśród stali, z tak doskonałym trzymaniem ostrości. Ostrość utrzymuje podobnie jak kultowa stal ZDP-189, ale ostrzy się od niej znacznie łatwiej. Można wyprowadzać krawędź tnąca na niskie kąty i dobrze pracuje się tą stalą na cienkich wypolerowanych krawędziach tnących.
Skład stali:
- Węgiel: 1.25 – 1.45%,
- Wanad: 1.80 – 2.20%,
- Chrom: 14.00 – 16.00%,
- Molibden: 2.30 – 3.30%,
- Mangan: 0.40%,
- Fosfor: 0.03%,
- Siarka: 0.03%,
- Krzem: 0.5%
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.