Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Nóż kieszonkowy Higonokami Kanekoma Drewno Żelazne VG-10 8 cm
Nóż kieszonkowy Higonokami Kanekoma Drewno Żelazne VG-10 8 cm
Nóż kieszonkowy Higonokami Kanekoma Drewno Żelazne VG-10 8 cm
Nóż kieszonkowy Higonokami Kanekoma Drewno Żelazne VG-10 8 cm
Nóż kieszonkowy Higonokami Kanekoma Drewno Żelazne VG-10 8 cm
Nóż kieszonkowy Higonokami Kanekoma Drewno Żelazne VG-10 8 cm
Nóż kieszonkowy Higonokami Kanekoma Drewno Żelazne VG-10 8 cm
Nóż kieszonkowy Higonokami Kanekoma Drewno Żelazne VG-10 8 cm
Nóż kieszonkowy Higonokami Kanekoma Drewno Żelazne VG-10 8 cm
Nóż kieszonkowy Higonokami Kanekoma Drewno Żelazne VG-10 8 cm
Nóż kieszonkowy Higonokami Kanekoma Drewno Żelazne VG-10 8 cm
Nóż kieszonkowy Higonokami Kanekoma Drewno Żelazne VG-10 8 cm
Nóż kieszonkowy Higonokami Kanekoma Drewno Żelazne VG-10 8 cm
Nóż kieszonkowy Higonokami Kanekoma Drewno Żelazne VG-10 8 cm

Nóż kieszonkowy Higonokami Kanekoma Drewno Żelazne VG-10 8 cm

Kod
VG-IW
Producent
Rozmiar

539,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Nóż kieszonkowy Higonokami Kanekoma Drewno Żelazne VG-10 8 cm
Nóż kieszonkowy Higonokami Kanekoma Drewno Żelazne VG-10 8 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Nóż kieszonkowy Higonokami Kanekoma Drewno Żelazne VG-10 8 cm

Higonokami to japoński model scyzoryka, który jest tworzony nieprzerwanie od 1896 roku i honoruje dziedzictwo samurajów. Kiedy samuraje zostali zwolnieni z funkcji, kowali zaczęli robić między innymi noże Higonokami. Jest to idealne narzędzie, które pomoże nam każdego dnia. Nóż Higonokami to niesamowity prezent dla każdego, kto kocha historię i noże.  

Dane techniczne:

- Rodzaj stali: nierdzewna VG-10
- Twardość ostrza: 60 HRC +/- 1
- Długość całkowita po rozłożeniu: 16,2 cm
- Długość krawędzi tnącej: 8,0 cm
- Długość po złożeniu: 10,3 cm
- Szerokość ostrza: 1,3 cm
- Grubość ostrza: 2,7 mm
- Waga: 32 g

Do pobrania
Symbol
VG-IW
Kod producenta
5907038592918

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

Stal nierdzewna opracowana w Takefu Special Steel co. Ltd w Japonii specjalnie z myślą o produkcji wysokiej klasy ostrzy. W założeniu chciano uzyskać parametry stali przewyższające popularna japońska stal AUS8. Otrzymano stal, której parametry są świetnym kompromisem pomiędzy trzymaniem ostrości (minimalnie tylko słabszym niż w 154CM/ATS34) a łatwością ostrzenia nawet wysoko zahartowanej VG-10. Lepsze parametry od w.w. stali osiągnięto także w kwestii odporności na pęknięcia czy wykruszenia. Stal VG-10 jest określana jako nierdzewna, ale musimy pamiętać, że nie ma stali nierdzewnych w 100% i odpowiednich warunkach może ona się pokryć patyną czy w dalszej konsekwencji nawet rdzą powierzchniową.

Zależnie od producenta noży hartuje się ją nawet do 64 stopni HRC. Mimo iż opracowano ją w założeniach jako stal na wysokiej klasy noże kuchenne dziś używana jest na różnego rodzaju topowe noże znanych marek takich jak tojiro, mcusta, spyderco, boker itp. Japończycy bardzo niechętnie sprzedają tę stal poza Japonię więc większość ostrzy wykonanych z oryginalnej VG-10 musi być produkowana w Japonii.

Skład stali:

- węgiel: 1%
- chrom: 15%
- molibden: 2%
- wanad: 0,2%
- kobalt: 1,5%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel