Doskonale sprawdza się do krojenia mięsa, ryb oraz warzyw i owoców. Dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu większych płaszczyzn. Wysokiej jakości nóż szefa kuchni to niezbędnik każdego kucharza.
Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
Jest to limitowana seria noży, których wyprodukowano jedynie kilkanaście sztuk na cały świat, stanowią one prawdziwy unikat wśród kolekcjonerów i pasjonatów ostrzy. Produkcja nigdy nie zostanie wznowiona.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń ze stali proszkowej SG2 okuty stalą nierdzewną
- Rękojeść: stabilizowane drewno i polerowany wysokiej jakości akryl
- Twardość: 62-63 HRC
- Długość całkowita: 33,5 cm
- Długość rękojeści: 13,0 cm
- Długość ostrza: 21,0 cm
- Szerokość klingi: 4,8 cm
- Grubość klingi: 2,2 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 210 g
Konserwacja dla noży nierdzewnych to: Stale nierdzewne, są z pewnością o wiele prostsze w obsłudze niż ich rdzewne odpowiedniki. Nie pokryją się patyną po krojeniu cytrusów, ani nie pojawią się na nim plamy rdzy, po zostawieniu go na kilka godzin na mokrym ręczniku. Podstawową zasadą konserwacji jest wycierania noża do sucha po jego użyciu. Noża nie powinno się zostawiać w wodzie lub wkładać go do bloku bez wytarcia. Od czasu do czasu, warto nasmarować go olejkiem. Niewielki kropki rdzy, które mogą pojawić się na ostrzu, występują najczęściej z powodu pozostałości kropel wody na nożu, można je prosto zmyć miękka stroną gąbki.Żadnych noży nie myj w zmywarce, gdyż silne detergenty i wysokie temperatury mogą uszkodzić nóż i osłabiać jego ostrość.
Stale R2 i SG2 to zasadniczo te same stale, sprzedawane pod innymi szyldami. Stal R2 jest dystrybuowana przez jednego z liderów produkcji japońskiej stali, a mianowicie Kobelco Steel Company. Stal ta jest również kupowana przez Takefu Steel Company, która oznacza ją jako SG2 (wg. Koki Iwahary z JapaneseChefsKnife.Com). Stal ta jest stalą proszkową, szybkotnącą. Dzięki wyjątkowemu procesowi produkcji stal ta ma bardzo wysoki stopień czystości, precyzyjnie dobrany skład chemiczny oraz misternie zaprojektowaną strukturę.
Posiada ona wybitną ostrość na poziomie 64 HRC, jest twardsza niż większość stali proszkowych, dzięki znacznemu udziałowi molibdenu i wanadu tworzących węgliki. Znaczna ilość wanadu, oprócz poprawy twardości i wytrzymałości stali na ścieranie nie powoduje zmniejszenia właściwości plastycznych, a wręcz poprawia udarność i sprężystość. Bardzo duża zawartość molibdenu poprawiając własności wytrzymałościowe, razem z chromem ma wpływ również na odporność tej stali na korozję. R2/SG2 bardzo długo trzyma ostrość. Dodatkowo, nie jest ona wymagająca pod względem konserwacji, wyśmienicie się ostrzy, lepiej nawet niż kultowa ZDP-189. Stal ta jest idealna dla profesjonalistów którzy mają najwyższe wymagania wobec swoich narzędzi.
Skład:
- Węgiel: 1,25 – 1,45%,
- Wanad: 1,80 – 2,20%,
- Chrom: 14,00 – 16,00%,
- Molibden: 2,30 – 3,30%,
- Mangan: 0,40%,
- Fosfor: 0,03%,
- Siarka 0,03%,
- Krzem: 0,5%
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.