Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Nigara Hamono Mokutan VG-10 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Nigara Hamono Mokutan VG-10 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Nigara Hamono Mokutan VG-10 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Nigara Hamono Mokutan VG-10 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Nigara Hamono Mokutan VG-10 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Nigara Hamono Mokutan VG-10 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Nigara Hamono Mokutan VG-10 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Nigara Hamono Mokutan VG-10 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Nigara Hamono Mokutan VG-10 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Nigara Hamono Mokutan VG-10 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Nigara Hamono Mokutan VG-10 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Nigara Hamono Mokutan VG-10 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Nigara Hamono Mokutan VG-10 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Nigara Hamono Mokutan VG-10 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm

Nigara Hamono Mokutan VG-10 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm

Kod
NG VG10 DAM GYU21 ME
Producent
Rozmiar

799,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt niedostępny
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Ten produkt nie jest dostępny w sklepie stacjonarnym
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Nóż Szefa kuchni to podstawowy nóż każdego kucharza, pokroimy nim mięso, ryby jak również owoce i warzywa. Nóż o długości 21 cm dedykujemy zarówno dla początkujących kucharzy, jak i do profesjonalistów. Z pewnością Gyuto w tej długości, może być pierwszym wyborem w naszej nożowej przygodzie.

Nóż należy do serii Nigara Hamono Mokutan (木鍛). "木" (moku) oznacza "drewno", co odnosi się do rękojeści wykonanej z jednego kawałka, a "鍛" (tan) pochodzi od słowa "鍛造" (tanzou), czyli kucie, co nawiązuje do młotkowanego ostrza.

Nóż został z nierdzewnej stali VG-10, dodatkowo na klindze zastosowano delikatne młotkowanie, które nadaje dodatkowe uroku ostrzu. Oktagonalna rękojeść została wykonana szlachetnego hebanu. Jest to świetny nóż zarówno dla początkujących jak i profesjonalistów. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu, tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Shapton lub Naniwa.

O marce:

Nigara Hamono to wyjątkowa marka noży kuchennych, która wyróżnia się na tle innych japońskich rodzin kowalskich. Co sprawia, że Nigara jest tak wyjątkowa? Można by argumentować, że przyczynia się do tego 350-letnia historia, która sięga wykonywania mieczy dla klanu Tsugaru w okresie Edo. Przekazywanie wiedzy i umiejętności przez osiem pokoleń niewątpliwie ukształtowało kulturowy DNA noży Nigara, ale długa historia to nie wszystko, co wyróżnia markę.

Legendarny kowal piątej generacji, Kunitoshi Nigara (二唐 國俊), skarbnica narodowa Japonii, przyniósł rodzinnej marce wysoki status. Prace Kunitoshiego były zamawiane przez chram Ise oraz chram Meiji w okresie Showa, co przyniosło mu liczne wyróżnienia, tytuły honorowe oraz rycerskie uznania. Jednak nawet to nie wyjaśnia, dlaczego Nigara wciąż odnosi sukcesy... Więcej o marce dowiesz się TUTAJ.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzeń z nierdzewnej stali VG-10 okuty stalą nierdzewną
- Rękojeść: oktagonalna drewno heban
- Twardość: 60-61 HRC
- Długość całkowita: 35,0 cm
- Długość rękojeści: 13,4 cm
- Długość ostrza: 21,0 cm
- Szerokość klingi: 5,0 cm
- Grubość klingi na pięcie: 2,1 mm
- Grubość klingi na środku: 2,1 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 2,0 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 176 g

Made in Japan

Do pobrania
Symbol
NG VG10 DAM GYU21 ME
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Kształt ostrza
Gyuto/Szefa kuchni
Producent
Nigara Hamono
Typ stali
Stal nierdzewna
Rodzaj stali
VG (1,2,5,10,XEOS)
Długość ostrza
20 - 24 cm

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

Stal nierdzewna opracowana w Takefu Special Steel co. Ltd w Japonii specjalnie z myślą o produkcji wysokiej klasy ostrzy. W założeniu chciano uzyskać parametry stali przewyższające popularna japońska stal AUS8. Otrzymano stal, której parametry są świetnym kompromisem pomiędzy trzymaniem ostrości (minimalnie tylko słabszym niż w 154CM/ATS34) a łatwością ostrzenia nawet wysoko zahartowanej VG-10. Lepsze parametry od w.w. stali osiągnięto także w kwestii odporności na pęknięcia czy wykruszenia. Stal VG-10 jest określana jako nierdzewna, ale musimy pamiętać, że nie ma stali nierdzewnych w 100% i odpowiednich warunkach może ona się pokryć patyną czy w dalszej konsekwencji nawet rdzą powierzchniową.

Zależnie od producenta noży hartuje się ją nawet do 64 stopni HRC. Mimo iż opracowano ją w założeniach jako stal na wysokiej klasy noże kuchenne dziś używana jest na różnego rodzaju topowe noże znanych marek takich jak tojiro, mcusta, spyderco, boker itp. Japończycy bardzo niechętnie sprzedają tę stal poza Japonię więc większość ostrzy wykonanych z oryginalnej VG-10 musi być produkowana w Japonii.

Skład stali:

- węgiel: 1%
- chrom: 15%
- molibden: 2%
- wanad: 0,2%
- kobalt: 1,5%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Nigara Hamono to wyjątkowa marka noży kuchennych, która wyróżnia się na tle innych japońskich rodzin kowalskich. Co sprawia, że Nigara jest tak wyjątkowa? Można by argumentować, że przyczynia się do tego 350-letnia historia, która sięga wykonywania mieczy dla klanu Tsugaru w okresie Edo. Przekazywanie wiedzy i umiejętności przez osiem pokoleń niewątpliwie ukształtowało kulturowy DNA noży Nigara, ale długa historia to nie wszystko, co wyróżnia markę.

Legendarny kowal piątej generacji, Kunitoshi Nigara (二唐 國俊), skarbnica narodowa Japonii, przyniósł rodzinnej marce wysoki status. Prace Kunitoshiego były zamawiane przez chram Ise oraz chram Meiji w okresie Showa, co przyniosło mu liczne wyróżnienia, tytuły honorowe oraz rycerskie uznania. Jednak nawet to nie wyjaśnia, dlaczego Nigara wciąż odnosi sukcesy.

Sekret wyjątkowości Nigary Hamono

najlepiej zrozumieć przez pryzmat obecnego, ósmego pokolenia kowali — Tsuyoshiego Yoshizawę (吉澤 剛). W warsztacie rodzinnego biznesu, razem z młodszym bratem i dwoma młodymi rzemieślnikami, Tsuyoshi czerpie inspirację, aby tworzyć wybitne noże dla świata. Jego ojciec, obecny prezes Nigara — pan Toshiju Yoshizawa (吉澤 俊寿), jest nie tylko kowalem, ale też miłośnikiem sztuki, muzyki i literatury, co dodaje mu wyjątkowego charakteru. W 2008 roku stworzył wzór Anmon, inspirowany wodospadami Anmon i obrazami Andy'ego Warhola przedstawiającymi Johna Lennona. Taka postać na czele firmy daje Tsuyoshi'emu ogromną inspirację i twórczą swobodę.

Drugi element, który wyróżnia Tsuyoshiego, to głęboka wiedza firmy w dziedzinie obróbki stali. Nigara od dawna rozszerzyła swoją działalność poza kucie mieczy — na budownictwo stalowe, technologie belek stalowych oraz renowacje historycznych konstrukcji metalowych. Kiedy Tsuyoshi chce stworzyć szczególny damasceński wykończenie na swoim ostrzu, nie korzysta z gotowych rozwiązań stalowni. Zamiast tego korzysta z wewnętrznych rozwiązań innych działów rodzinnego biznesu. W przeciwieństwie do wielu producentów noży, którzy polegają na stalowniach do wytwarzania damasceńskich blach, Nigara tworzy je samodzielnie, wykorzystując technologie często stosowane w produkcji konstrukcji stalowych.

Dzięki wirtuozerii w manipulacji stalą i szefowi, który kocha sztukę pop równie mocno co obróbkę cieplną stali, ósma generacja kowali w Nigara wykonuje prace, których nikt inny nie mógłby się podjąć.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 142 opinii
pixel