W Azji, a szczególnie w Japonii, węgorz to kluczowy składnik sushi i sashimi. Unagi (węgorz morski) podawany jest najczęściej grillowany i polany słodko-słonym sosem unagi, co tworzy danie o nazwie unadon, czyli ryż z węgorzem. Jest to bardzo popularne danie, cenione za swoje wartości odżywcze i energetyzujące właściwości.
Przygotowanie węgorza wymaga jednak pewnych umiejętności i odpowiednich narzędzi, takich jak meuchi, który pomaga w efektywnym i higienicznym przygotowaniu tej ryby, od filetowania po ostateczne przyrządzanie.
Meuchi (szpikulec do węgorzy) jest niezastąpiony podczas przygotowywania węgorzy. Używany do przytrzymywania śliskiego węgorza podczas filetowania i czyszczenia. Po przekłuciu przez głowę, w pobliżu oka, zapewnia stabilność węgorza. Ma długość 150 mm i jest wykonany ze stali nierdzewnej.
Dane techniczne:
- Materiał wykonania: Stal nierdzewna
- Długość całkowita: 15,0 cm
- Waga: 40 g
Made in Japan
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.