Noże kuchenne dostępne od ręki
  • Home
  • Marki noży
    • Bisbell
    • Bunmei
    • Gihei
    • Global
    • Fujiwara
    • Hattori
    • Hideo Kitaoka
    • Hinokuni
    • Hinoura
    • Ittetsu
    • Kajiwara
    • Kanetsugu
    • Katsushige Anryu
    • Katsuto Tanaka
    • Kenshiro Hatono
    • Kobayashi
    • Kunio Ishikawa
    • Kunio Masutani
    • Kyohei
    • Makoto Kurosaki
    • Masakage
    • Masahiro
    • Masanobu Okada
    • Matoshiku
    • Mcusta
    • Misuzu Hamono
    • Miyabi
    • Motokyuuichi
    • Nagomi
    • Naoki Mazaki
    • Nishida
    • Ryusen Hamono
    • Sakai Kanechika
    • Satake Cutlery Mfg
    • Shigeki Tanaka
    • Shiro Kamo
    • Sukenari
    • Tadafusa
    • Takeshi Saji
    • Takeo Murata
    • Tamahagane
    • Terakazu Takamura
    • Traditional Tamahagane Honoyaki
    • Tojiro
    • Tsunehisa
    • Yoshimi Kato
    • Yoshimune
    • Yu Kurosaki
    • Zakuri
  • Noże kuchenne
    • Noże wg. zastosowań
    • Noże ręcznie kute
    • Noże ze stali damasceńskiej
    • Noże specjalne
  • EDC
    • Higonokami
    • Foldery
    • Noże outdoorowe
    • Kiridashi
  • Zestawy
  • Ostrzenie
    • Kamienie do ostrzenia
    • Musaki do noży
    • Ostrzałki rolowane
    • Akcesoria do ostrzenia
  • Akcesoria
    • Deski Asahi
    • Deski do krojenia
    • Bloki na noże
    • Torby na noże
    • Listwy magnetyczne
    • Ochraniacze na ostrza
    • Rękojeści do noży
    • Akcesoria do ryb
    • Akcesoria kuchenne
    • Tarki japońskie
    • Węgiel drzewny
    • Nożyczki Nigiri Basami
  • Akademia ostrzenia
  • Nowości
  • Prezenty
  • LIMITED
Twój koszyk jest pusty
    Zaloguj
    Nie masz jeszcze konta?
    Załóż konto
    Polska
    • Polska
    • Angielska
  • Polska
    • Polska
    • Angielska
  1. Start
  2. Marki noży
  3. Mcusta
  4. Mcusta Zanmai Ultima..
  • Mcusta Zanmai Ultimate Aranami VG-10 Nóż uniwersalny 11 cm

Mcusta Zanmai Ultimate Aranami VG-10 Nóż uniwersalny 11 cm

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: ZUA-1001C
  • Producent: Mcusta
  • Kod producenta: 4964496916015
  • Dostępność: Dostępny Dostępny
  • 1 299,00 zł / szt.
  • szt.
  • Zapłać w systemie PayPal

Zamówienia złożone do godziny 12.00 (Paczkomaty) 15.00 (DPD) wysyłamy tego samego dnia. Darmowa dostawa przy zamówieniach powyżej 300 zł.

  • Dostawa nawet w 24h
  • Gwarancja Przez 2 lata
  • Zwrot Do 14 dni

Ciesz się swoimi zamówionymi produktami nawet następnego dnia.

Każdy produkt objęty jest 2-letnią gwarancją

W ciągu 14 dni możesz zwrócić towar w nienaruszonym stanie.

  • Opis
  • Konserwacja
  • Specyfikacja stali
  • Warunki gwarancyjne

Mcusta Zanmai Ultimate Aranami VG-10 Nóż uniwersalny 11 cm

Opis produktu:

Tradycyjny ręcznie wykonany nóż Mcusta Zanmai jest idealny do mniejszych prac kuchennych świetnie sprawdzi się w krojeniu i obieraniu warzyw i owoców, pełnowymiarowa rękojeść zwiększa kontrolę nad nożem.

Całość zapakowana jest w drewniane pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

Dane techniczne:

- Ostrze: pleciona 32 warstwowa stal VG-10 oraz VG-2
- Rękojeść: pakka wood
- Twardość: 61 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 24,0 cm
- Długość ostrza: 11,0 cm
- Szerokość klingi: 2,7 cm
- Grubość klingi: 1,7 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 92 g

Konserwacja noży kuchennych

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Stal nierdzewna VG-10

Stal nierdzewna opracowana w Takefu Special Steel co. Ltd w Japonii specjalnie z myślą o produkcji wysokiej klasy ostrzy. W założeniu chciano uzyskać parametry stali przewyższające popularna japońska stal AUS8. Otrzymano stal, której parametry są świetnym kompromisem pomiędzy trzymaniem ostrości (minimalnie tylko słabszym niż w 154CM/ATS34) a łatwością ostrzenia nawet wysoko zahartowanej VG-10. Lepsze parametry od w.w. stali osiągnięto także w kwestii odporności na pęknięcia czy wykruszenia. Stal VG-10 jest określana jako nierdzewna, ale musimy pamiętać, że nie ma stali nierdzewnych w 100% i odpowiednich warunkach może ona się pokryć patyną czy w dalszej konsekwencji nawet rdzą powierzchniową.

Zależnie od producenta noży hartuje się ją nawet do 64 stopni HRC. Mimo iż opracowano ją w założeniach jako stal na wysokiej klasy noże kuchenne dziś używana jest na różnego rodzaju topowe noże znanych marek takich jak tojiro, mcusta, spyderco, boker itp. Japończycy bardzo niechętnie sprzedają tę stal poza Japonię więc większość ostrzy wykonanych z oryginalnej VG-10 musi być produkowana w Japonii.

Skład stali:

- węgiel: 1%
- chrom: 15%
- molibden: 2%
- wanad: 0,2%
- kobalt: 1,5%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

  • Polecamy produkty
Informacje
O firmie Kontakt Serwis ostrzenie noży kuchennych Sklep stacjonarny Zamówienia telefoniczne Katalog PDF do pobrania Formularze
Zakupy
Regulamin Polityka prywatności Koszty i sposoby dostawy Sposoby płatności Odstąpienie od umowy Regulamin karty podarunkowej
O Nożach
Noże kuchenne - co wybrać Japońskie rodzaje stali Typy noży japońskich Rodzaje japońskich noży kuchennych Nóż szefa kuchni jaki wybrać? Noże kuchenne Ranking - najlepsze noże japońskie
Kontakt
Dołącz do naszego klubu.

Dołącz do naszego klubu i otrzymuj informacje o dostawach oraz promocjach.

Dołącz
sklep internetowysklepy internetowe