Myśląc o najpopularniejszym kształcie noży występującym w Japonii, na pierwszym miejscu zawsze pojawi się nóż Santoku. Jest to tzw. nóż 3 cnót: warzywa, owoce i mięso. Jego długość jest na tyle optymalna, że poradzi sobie niemal z każdym produktem. Jego wysokość sprawia, że będziemy mieć lepszą kontrolę przy wyższych warzywach i owocach. Ale czy to sprawia, że nóż nie poradzi sobie tak dobrze z mięsem? Oczywiście, że nie!
Mcusta Zanmai prezentuje Phoenix White Limited – unikatową serię noży, stworzoną z dbałością o każdy detal. To połączenie japońskiego rzemiosła i nowoczesnych technologii, które zachwyca zarówno estetyką, jak i funkcjonalnością.
Ostrze noża wykonano z rdzenia stali nierdzewnej VG-10W, okutej warstwami stali nierdzewnej, miedzi i mosiądzu. Te wyjątkowe materiały nie tylko zapewniają trwałość i znakomite właściwości tnące, ale także tworzą hipnotyzujący wzór, który pięknie się prezentuje. Rękojeść z drewna hinoki, o oktagonalnym kształcie, doskonale leży w dłoni, zapewniając komfort i precyzję podczas użytkowania. Dodatkowym akcentem jest mozaikowy pin, który podkreśla elegancję i precyzję wykonania. Dzięki twardości na poziomie 61-62 HRC, krawędź tnąca pozostaje ostra przez długi czas.
Phoenix White Limited to limitowana seria dla pasjonatów, którzy cenią nie tylko najwyższą jakość, ale i wyjątkowy design. To noże, które staną się ozdobą każdej kuchni i niezastąpionym narzędziem w rękach prawdziwych mistrzów kulinariów.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń ze stali nierdzewnej VG-10W okuty stalą nierdzewną, miedzią i mosiądzem
- Rękojeść: oktagonalna, z drewna hinoki
- Twardość: 61-62 HRC
- Długość całkowita: 32,6 cm
- Długość rękojeści: 13,2 cm
- Długość ostrza: 18,0 cm
- Szerokość klingi: 4,5 cm
- Grubość klingi na pięcie: 2,5 mm
- Grubość klingi na środku: 2,3 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,7 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 186 g
Made in Japan
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
VG-10W to stal wzbogacona o dodatek wolframu (W) do VG-10, co jeszcze bardziej podnosi jej znakomite właściwości. Wolfram tworzy i rozprasza twarde, drobne węgliki, które przyczyniają się do zwiększonej odporności na zużycie oraz ułatwiają ostrzenie. Dodatkowo, obecność wolframu poprawia hartowność materiału, co pozwala na uzyskanie wyższej twardości po hartowaniu, która utrzymuje się nawet po wysokotemperaturowym odpuszczaniu.
W porównaniu z VG10, VG10W charakteryzuje się o 20% większą trwałością i wytrzymałością oraz o 25% lepszymi właściwościami tnącymi, zachowując jednocześnie tę samą odporność na korozję.
Ta stal o wysokich parametrach technicznych stanowi awangardę nowoczesnego przemysłu nożowniczego i znajduje zastosowanie nie tylko w nożach kuchennych najwyższej klasy, ale również w nożach przeznaczonych do pracy w trudnych warunkach oraz w nożach przemysłowych, gdzie doskonale sprawdza się jej wysoka odporność na zużycie.
Skład stali:
- węgiel: 1%
- chrom: 15%
- molibden: 1%
- wanad: 0,25%
- wolfram: 0,4 %
- kobalt: 1,55%
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.