Tradycyjny ręcznie wykonany nóż Mcusta Zanmai to wielozadaniowe narzędzie każdego szefa kuchni, idealnie sprawdza się w niemal wszystkich podstawowych czynnościach w kuchni od siekania warzyw po porcjowanie mięsa. Nóż Szefa kuchni to jeden z niezbędników, każdej kuchni, a długość 21 cm jest optymalna i odpowiednio wyprofilowana gwarantując użytkownikowi komfort i swobodę ruchu w codziennym użytkowaniu.
Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
Dane techniczne:
- Ostrze: szybkotnąca stal proszkowa SPG2
- Rękojeść: micarta
- Twardość: 61 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 36,0 cm
- Długość ostrza: 21,0 cm
- Szerokość klingi: 4,5 cm
- Grubość klingi: 2,0 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 158 g
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Stale R2 i SG2 to zasadniczo te same stale, sprzedawane pod innymi szyldami. Stal R2 jest dystrybuowana przez jednego z liderów produkcji japońskiej stali, a mianowicie Kobelco Steel Company. Stal ta jest również kupowana przez Takefu Steel Company, która oznacza ją jako SG2 (wg. Koki Iwahary z JapaneseChefsKnife.Com). Stal ta jest stalą proszkową, szybkotnącą. Dzięki wyjątkowemu procesowi produkcji stal ta ma bardzo wysoki stopień czystości, precyzyjnie dobrany skład chemiczny oraz misternie zaprojektowaną strukturę.
Posiada ona wybitną ostrość na poziomie 64 HRC, jest twardsza niż większość stali proszkowych, dzięki znacznemu udziałowi molibdenu i wanadu tworzących węgliki. Znaczna ilość wanadu, oprócz poprawy twardości i wytrzymałości stali na ścieranie nie powoduje zmniejszenia właściwości plastycznych, a wręcz poprawia udarność i sprężystość. Bardzo duża zawartość molibdenu poprawiając własności wytrzymałościowe, razem z chromem ma wpływ również na odporność tej stali na korozję. R2/SG2 bardzo długo trzyma ostrość. Dodatkowo, nie jest ona wymagająca pod względem konserwacji, wyśmienicie się ostrzy, lepiej nawet niż kultowa ZDP-189. Stal ta jest idealna dla profesjonalistów którzy mają najwyższe wymagania wobec swoich narzędzi.
Skład:
- Węgiel: 1,25 – 1,45%,
- Wanad: 1,80 – 2,20%,
- Chrom: 14,00 – 16,00%,
- Molibden: 2,30 – 3,30%,
- Mangan: 0,40%,
- Fosfor: 0,03%,
- Siarka 0,03%,
- Krzem: 0,5%
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.