Noże składane marki Mcusta są wynikiem wielu lat doświadczeń. Kuta na zimno klinga wykonana ze stali SPG2, przekłada się to na dużo lepsze parametry samej stali jak zwiększoną gęstość stali, odporność na ścieranie oraz wyższa twardość. Doskonale spasowany system liner lock zapewnia bezpieczeństwo użytkowania, a pełnowymiarowa rękojeść, zajmująca cała dłoń uzupełnia to o komfort pracy.
Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
Dane techniczne:
- Ostrze: stal proszkowa SPG2
- Rękojeść: drewno pakka
- Twardość: 62 HRC +/- 1
- Długość całkowita po rozłożeniu: 17,0 cm
- Długość ostrza: 6,5 cm
- Szerokość klingi: 1,8 cm
- Grubość klingi: 3,1 mm
- Długość rękojeści: 9,7 cm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 89 g
- Blokada: liner lock
- Klips: jest
Wybierając nóż ze stali nierdzewnej, oczekujemy od noża, by jego konserwacja była jak najmniej wymagająca. Trzeba jednak pamiętać, że obecność węgla w każdej stali sprawia, że nie istnieje stal w 100% nierdzewna. Nawet jeżeli stal kategoryzowana jest jako nierdzewna lepiej dmuchać na zimne i wyrobić w sobie zdrowe nawyki. Przede wszystkim nie można zostawiać noża mokrego, należy go wysuszyć przed złożeniem. W przypadku okładek wykonanych ze stali musimy pamiętać, że należy zadbać nie tylko o ostrze. Unikajmy więc korzystania z noża mokrą, wilgotną ręką. Noże składane w naszej ofercie nie posiadają łożysk, co czyni je potencjalnie mniej awaryjnymi, jednak warto pamiętać, że posiadają one podkładki, które nie lubią zanieczyszczeń, dlatego nie kładźmy noża na ziemi, a przechowując go w kieszeni. Korzystajmy z klipa, aby nóż nie leżał na dnie kieszeni.
Stale R2 i SG2 to zasadniczo te same stale, sprzedawane pod innymi szyldami. Stal R2 jest dystrybuowana przez jednego z liderów produkcji japońskiej stali, a mianowicie Kobelco Steel Company. Stal ta jest również kupowana przez Takefu Steel Company, która oznacza ją jako SG2 (wg. Koki Iwahary z JapaneseChefsKnife.Com). Stal ta jest stalą proszkową, szybkotnącą. Dzięki wyjątkowemu procesowi produkcji stal ta ma bardzo wysoki stopień czystości, precyzyjnie dobrany skład chemiczny oraz misternie zaprojektowaną strukturę.
Posiada ona wybitną ostrość na poziomie 64 HRC, jest twardsza niż większość stali proszkowych, dzięki znacznemu udziałowi molibdenu i wanadu tworzących węgliki. Znaczna ilość wanadu, oprócz poprawy twardości i wytrzymałości stali na ścieranie nie powoduje zmniejszenia właściwości plastycznych, a wręcz poprawia udarność i sprężystość. Bardzo duża zawartość molibdenu poprawiając własności wytrzymałościowe, razem z chromem ma wpływ również na odporność tej stali na korozję. R2/SG2 bardzo długo trzyma ostrość. Dodatkowo, nie jest ona wymagająca pod względem konserwacji, wyśmienicie się ostrzy, lepiej nawet niż kultowa ZDP-189. Stal ta jest idealna dla profesjonalistów którzy mają najwyższe wymagania wobec swoich narzędzi.
Skład:
- Węgiel: 1,25 – 1,45%,
- Wanad: 1,80 – 2,20%,
- Chrom: 14,00 – 16,00%,
- Molibden: 2,30 – 3,30%,
- Mangan: 0,40%,
- Fosfor: 0,03%,
- Siarka 0,03%,
- Krzem: 0,5%
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.