Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm

Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm

Kod
T AO KEYAKI KAWAHAGI
Producent
Rozmiar

249,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Matoshiku Keyaki Aogami#2 Nóż Kawahagi 9 cm

Nóż Kawahagi jest przeznaczony głównie dla myśliwych. Kształt ten służy do skórowania upolowanej zwierzyny takiej jak m.in dzik, królik.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

W przypadku wyboru noża rdzewnego przydatnym produktem jest również olejek kameliowy do pielęgnacji noża. Zabezpieczy on nóż przed skutkami wilgoci. Akcesoria do pielęgnacji noży są dostępne tutaj.

Dane techniczne:

- Ostrze: Rdzeń z rdzewnej stali Aogami#2 
- Rękojeść: drewno magnoliowe
- Twardość: 62 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 21,0 cm
- Długość ostrza: 9,5 cm
- Szerokość klingi: 3,5 cm
- Grubość klingi: 2,3 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 70 g

Do pobrania
Symbol
T AO KEYAKI KAWAHAGI
Kod producenta
5907038593588
Długość ostrza
6 - 10 cm
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Producent
Matoshiku
Typ stali
Stal rdzewna/węglowa
Rodzaj stali
Aogami (Super, #1,#2)

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Aogami #2 - znana również jako blue steel. Stal węglowa z minimalnymi zanieczyszczeniami z huty Hitachi. To stal oparta na Shirogamiwzbogaconej dodatkowo wolframem i chromem do przekłada się na większą odporność na ścieranie, a więc ekstremalnie długie trzymanie ostrości oraz na wyższą niż w Shirogami agresję cięcia. Niestety trochę trudniej ją naostrzyć niż Shirogami #2.

Skład stali:

- Węgiel: 1,05-1,15%
- Wolfram: 1,00-1,50%
- Chrom: 0,30-0,50%
- Mangan: 0,20-0,30%
- Fosfor: 0,025%
- Siarka: 0,004%
- Krzem: 0,10-0,20%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Noże i akcesoria marki Matoshiku są wykonywane przez młodego utalentowanego kowala z Japonii Kazuki Matoshiku. Ma on swój warsztat w pobliżu miasta Kobe, które słynie z produkcji jednej z najlepszych i najdroższych wołowin na świecie. Stąd również jego zamiłowanie do produkcji tasaków do mięsa. Kazuki wciąż powiększa kolekcję o coraz inne kształty tasaków.

Jednak nie ogranicza się on wyłącznie do tasaków. W jego asortymencie dostępne są również specjalistyczne noże myśliwskie, a nawet proste szczypce od ości. Kształty noży takie jak Santoku oraz Nakiri Kazuki Matoshiku wykonuje wyłącznie z nierdzewnej stali VG-5, co zapewnia optymalną twardość oraz świetnie właściwości cięcia, a jakość wykonania tych produktów stoi na naprawdę wysokim poziomie.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 170 opinii
pixel