Masuda Shirogami#2 Nóż Kiridashi 21 mm
Kiridashi jest niewielkim i niesamowicie wszechstronnym nożem. Używany przez kaletników, stolarzy, rzeźbiarzy, a nawet introligatorów i wielu innych. Ma wiele zastosowań, a monolityczna konstrukcja czyni go niezwykle wytrzymałym.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzewna stal Shirogami #2
- Twardość: 61 HRC +/- 1
- Długość całkowita: cm
- Długość krawędzi tnącej: 2,1 cm
- Szerokość klingi: cm
- Grubość klingi: mm
- Sposób ostrzenia: szlif jednostronny
- Waga: ok. g
O sprzęt trzeba dbać, zwłaszcza kiedy inwestujemy w sprzęt wysokiej jakości. Nie każdy jednak pamięta, że najlepszą konserwacją jest profilaktyka. Należy unikać wilgotnych miejsc, takich jak trawnik, mech czy pobliże zbiorników wodnych. Poza oczywistym ryzykiem skaleczeń nie jest wskazane dotykać gołą skórą ostrza, na niej oprócz wilgoci znajduje się też sól, która przyspieszy proces utleniania. Bardzo ważne jest też mycie i wytarcie noża do sucha. Należy to robić po, każdym użyciu, zwłaszcza przy żywności. Nie tylko w owocach i warzywach, ale również w mięsie jest duża ilość wody, przed którą należy chronić klingę. Na noc warto schować nóż do suchego miejsca. Jeśli zaś chodzi o profilaktykę, za sprawą kurouchi jedynymi miejscami narażonymi na patynę i rdzę są szlif, i najcenniejsza dla nas, krawędź tnąca. Te miejsca warto smarować olejkiem. W przypadku pochwy skórzanej, z czasem będziemy mogli robić to coraz rzadziej. Po wielokrotnym wkładaniu i wyciąganiu zabezpieczonego noża, pochwa będzie porządnie naoliwiona i samo jej używanie, będzie nóż smarować.
Shirogami czasem jest nazywana „white steel”, nazwa wzięła się od koloru papieru, w jaki pakowało się w Japonii od zawsze tę stal. Wyróżnia się wśród innych stali węglowych przede wszystkim czystością stopu. Jej skład jest banalnie prosty, to zasadniczo tylko żelazo i węgiel. Nóż kuchenny ze stali Shirogami charakteryzuje się łatwością ostrzenia i tym, że stosunkowo niewielkim nakładem pracy można zrobić perfekcyjną i wypolerowana na lustro wręcz krawędź tnącą. Stal daje się hartować na bardzo dużą twardość, dzięki czemu tnie agresywnie i bardzo długo pozostaje ostra. Duża zawartość węgla jednak powoduje, że na niewysuszonym ostrzu szybko pojawi się patyna a trzymanie wilgotnego noża lub przechowywanie go w wilgotnym środowisku może sprawić, że nóż wręcz zardzewieje. Nóż należy zawsze po pracy wytrzeć do sucha a najlepiej posmarować olejem jadalnym. Jeśli nie przeszkadza nam patyna, to możemy nóż utrzymywać na poziomie lekkiego spatynowania, co paradoksalnie spowolni jego rdzewienie.
Skład stali:
- Węgiel: 1,05-1,15%
- Mangan: 0,20-0,30%
- Fosfor: 0,025%
- Krzem: 0,10-0,20%
Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.