Nóż Gyuto to wielozadaniowe narzędzie każdego szefa kuchni, idealnie sprawdza się w niemal wszystkich podstawowych czynnościach w kuchni od siekania warzyw po porcjowanie mięsa. Nóż Szefa kuchni to jeden z niezbędników, każdej kuchni.
Na klindze zastosowano charakterystyczne wykończenie Nashiji. Całość dopełnia owalna rękojeść wykonana z drewna magnoliowego wykończona czerwonym pierścieniem z pakkawood. Konstrukcja jest niezwykle lekka, a owalna rękojeść idealnie dopasowuje się do dłoni. Rdzeń ze stali Shirogami #2, zapewnia świetne właściwości krojenia, a okucie stalą nierdzewną, daje nam nóż z bardzo dużo agresją cięcia typową dla stali rdzewnych oraz konserwację na poziomie noży ze stali nierdzewnych.
Noże Masakage Yuki, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.
Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
W przypadku wyboru noża rdzewnego przydatnym produktem jest również olejek kameliowy do pielęgnacji noża. Zabezpieczy on nóż przed skutkami wilgoci. Akcesoria do pielęgnacji noży są dostępne tutaj.
Dane techniczne:
- Ostrze: Rdzeń ze stali Shirogami #2 okuty stalą nierdzewną
- Rękojeść: drewno magnolia i czerwony pierścień z pakkawood
- Twardość: 62-63 HRC
- Długość całkowita: 32,5 cm
- Długość ostrza: 18,0 cm
- Szerokość klingi: 4,5 cm
- Grubość klingi: 2,1 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 145 g
Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Można ją znaleźć również pod nazwami Shiro-Ko 2 and Shiro-ni-ko. Jej skład jest podobny do stali Shirogami 1, różni się tylko zawartością węgla. Jest to stal wysokowęglowa o najwyższym poziomie czystości. Charakteryzuje się ona bardzo prostym składem chemicznym, nie zawiera dużo węglików, ale dużo węgla pierwiastkowego. Wysoka czystość i nieskomplikowany skład przekłada się na niezwykle łatwe ostrzenie, dzięki czemu na ostrzu można uzyskać efekt tafli lustra i ograniczyć przylepianie się krojonych produktów do powierzchni noża. Stal tą można jednak hartować do bardzo wysokich twardości, dzięki wysokiej twardości i odporności na ścieranie może długo trzymać ostrość. Uwaga, tak jak wszystkie stale węglowe może ulegać rdzewieniu, warto więc poświęcić czas i uwagę na jej konserwację – czyszczenie i olejowanie. Pokrywanie się noża patyną zabezpiecza przed postępem korozji.
Skład:
- Węgiel: 1,05-1,15%
- Mangan: 0,20-0,30%
- Krzem: 0,10-0,20%
- Fosfor: 0,025%
- Siarka: 0,004%
Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.