Niewielkich rozmiarów, nóż uniwersalny może być zarówno pierwszym nożem w kuchni, jak również uzupełnieniem to obecnej kolekcji. Ostrze o długości 15 cm nada się zarówno do krojenia produktów średniej i małej wielkości, jak również przy odrobinie wprawy damy sobie radę z obieraniem.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń ze stali nierdzewne VG-10W (ulepszona wersja stali VG-10) okuty stalą nierdzewną
- Rękojeść: oktagonalna drewno różane, pierścień drewno pakka
- Twardość: 61-62 HRC
- Długość całkowita: 27,0 cm
- Długość rękojeści: 11,5 cm
- Długość ostrza: 15,0 cm
- Szerokość klingi: 2,7 cm
- Grubość klingi na pięcie: 1,9 mm
- Grubość klingi na środku: 1,8 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,3 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 77 g
Made in Japan
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
VG-10W to stal wzbogacona o dodatek wolframu (W) do VG-10, co jeszcze bardziej podnosi jej znakomite właściwości. Wolfram tworzy i rozprasza twarde, drobne węgliki, które przyczyniają się do zwiększonej odporności na zużycie oraz ułatwiają ostrzenie. Dodatkowo, obecność wolframu poprawia hartowność materiału, co pozwala na uzyskanie wyższej twardości po hartowaniu, która utrzymuje się nawet po wysokotemperaturowym odpuszczaniu.
W porównaniu z VG10, VG10W charakteryzuje się o 20% większą trwałością i wytrzymałością oraz o 25% lepszymi właściwościami tnącymi, zachowując jednocześnie tę samą odporność na korozję.
Ta stal o wysokich parametrach technicznych stanowi awangardę nowoczesnego przemysłu nożowniczego i znajduje zastosowanie nie tylko w nożach kuchennych najwyższej klasy, ale również w nożach przeznaczonych do pracy w trudnych warunkach oraz w nożach przemysłowych, gdzie doskonale sprawdza się jej wysoka odporność na zużycie.
Skład stali:
- węgiel: 1%
- chrom: 15%
- molibden: 1%
- wanad: 0,25%
- wolfram: 0,4 %
- kobalt: 1,55%
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.