Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm

Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm

Kod
ZSE-165SA
Producent
Rozmiar

1 459,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Yu Kurosaki Senkou Ei SG2 Nóż Bunka 16,5 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Przedstawiamy tradycyjny ręcznie kuty nóż kuchenny wykonany przez mistrza Yu Kurosaki. Nóż Bunka doskonale sprawdza się do krojenia m.in wołowiny. Dzięki swoim gabarytom ostrze doskonale sprawdza się w krojeniu większych płaszczyzn. Bunka jest na tyle wszechstronna, aby poradzić sobie większością zadań w kuchni, dzięki czemu stanie się niezbędnikiem w kuchni.

Na klindze zastosowano charakterystyczne młotkowanie, dzięki czemu podczas krojenia plastry nie będą się przyklejać do nieregularnej struktury klingi. Całość dopełnia rękojeść wykonana z drewna dębowego wykończona skuwką z czerwonego pakera. Konstrukcja jest niezwykle lekka, a oktagonalna rękojeść idealnie dopasowuje się do dłoni.

Noże mistrza Yu Kurosaki, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

Dane techniczne:

- Ostrze: szybkotnąca stal proszkowa SG2
- Rękojeść: dębowa
- Twardość: 63 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 31,5 cm
- Długość ostrza: 16,5 cm
- Szerokość klingi: 4,6 cm
- Grubość klingi: 2,07
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 122 g

Do pobrania
Podmiot odpowiedzialny za ten produkt na terenie UE
Importer - Hiendkitchen Adam WolnyWięcej
Adres: Natalii Gąsiorowskiej 10Kod pocztowy: 03-107Miasto: WarszawaKraj: PolskaNumer telefonu: +48 660 072 720Adres email: gpsr@hiendkitchen.com
Symbol
ZSE-165SA
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Typ stali
Stal proszkowa
Producent
Yu Kurosaki
Kształt ostrza
Bunka/Wielofunkcyjny
Rodzaj stali
SG-2/R-2
Długość ostrza
16 - 19 cm

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

R-2 to stal proszkowa szybkotnąca R2 nazywana czasem  "SG2 (Super Gold #2)". Jedyna różnica pomiędzy tymi stalami to źródło ich dystrybucji. Stal R2 jest robiona przez jedna z największych i najbardziej znanych firm, czyli „Kobelco steel company”, która zajmuje się też dystrybucją tej stali pod właśnie tą nazwą. 

R-2 jest stalą używana w Echizen (dawniej Takefu), kultowym miejscu, w którym wytwarza się ostrza od XIII wieku. Noża wykonane z tej stali zajęły pierwsze miejsce w raporcie testów konsumenckich firmy Smartson ze Szwecji deklasując wszystkie noże topowych europejskich firm.

Stal ta jest bardzo twarda (twardsza niż większość innych stali proszkowych) i ma ekstremalnie długie trzymanie ostrości. Nie wymaga dużego zachodu przy konserwacji i nie rdzewieje łatwo, co jest wyjątkiem wśród stali, z tak doskonałym trzymaniem ostrości. Ostrość utrzymuje podobnie jak kultowa stal ZDP-189, ale ostrzy się od niej znacznie łatwiej. Można wyprowadzać krawędź tnąca na niskie kąty i dobrze pracuje się tą stalą na cienkich wypolerowanych krawędziach tnących.

Skład stali:

- Węgiel: 1.25 – 1.45%,
- Wanad: 1.80 – 2.20%,
- Chrom: 14.00 – 16.00%,
- Molibden: 2.30 – 3.30%,
- Mangan: 0.40%,
- Fosfor: 0.03%,
- Siarka: 0.03%,
- Krzem: 0.5%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Yu Kurosaki urodził się w 1979 r. w Echizen prefekturze Fukui, to utalentowany kowal

Słynący w Japonii z produkcji unikatowych noży kuchennych. Znakomity design oraz stosowana w nożach stal tworzy świetne połączenie. Jego noże są tworzone z ogromną pasją i miłością, przez co każdy nóż to niemal dzieło sztuki.

Mistrz Yu Kurosaki pracuje w Takefu Village w której noże wykuwają takie osoby jak Katsushige Anryu czy Hideo Kitaoka. Praktykował u mistrza Hiroshi Kato gdzie poznawał tajniki kowalstwa. W 2002 roku rozpoczął pracę w fabryce Kanehiro Uchi Hamono, produkcje własnych noży rozpoczął po 12 latach treningu.

W 2014 roku Yu Kurosaki założył swoją własną kuźnię "Kurosaki Blacksmith".

Kilka lat później został certyfikowany jako "Traditional Craftmen". Jak wielu japońskich kowali początkowo nie wiązał z tym zawodem swojej przyszłości. Wykuwa on noże z takich stali jak Super Aogami, R-2, VG-10 czy SRS-13.

Serie noży Yu Kurosaki:

Shizuku Aogami Super: Noże kuchenne wykonane ze stali Aogami Super o twardości 63-64 HRC, z rękojeścią z drewna różanego, ostrze posiadające charakterystyczne młotkowanie, dzięki czemu krojone produkty nie przywierają do klingi.

Shizuku R-2: Noże kuchenne wykonane z szybkotnącej stali proszkowej R-2 o twardości 63 HRC +/-1, dodatkowo na klindze zastosowano charakterystyczne młotkowanie.

Fujin VG-10 Damascus: Seria Fujin to noże kuchenne wykonane z nierdzewnej stali VG-10 o twardości 60 HRC +/- 1, okute 33 warstawami stali nierdzewnej, wyposażone w oktagonalną rękojeść z drewna różanego ze skuwką z palisandru. Ostrze posiadające charakterystyczne młotkowanie, dzięki czemu krojone produkty nie przywierają do klingi.

SRS-13 Turquoise: Noże kuchenne wykonane z szybkotnącej stali proszkowej SRS-13 o twardości 64 HRC +/-1, okute 21 warstwami stali, z rękojeścią z naturalnego minerału turkusu. Ostrze posiadające charakterystyczne młotkowanie, dzięki czemu krojone produkty nie przywierają do klingi.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel