Kujira Aogami#2 Typ A Nóż rzemieślniczy
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Nóż rzemieślniczy to coś czego nie widzieliście jeszcze na naszej stronie przedstawiamy unikalną kolekcję noży w kształcie wieloryba, zaprojektowaną przez Tetsu Yamashitę i starannie wykonaną przez Toru Yamashitę w prefekturze Tosa. Te wyjątkowe noże łączą w sobie estetykę i funkcjonalność, tworząc idealne narzędzie do codziennych zadań.
Pierwotnie zaprojektowane, aby nauczyć dzieci bezpiecznego korzystania z małych noży, te wielofunkcyjne noże szybko zyskały popularność jako wszechstronne narzędzie przydatne zarówno w domu, jak i w warsztacie. Doskonale sprawdzają się do precyzyjnych prac rękodzielniczych oraz takich zadań jak ostrzenie ołówków.
Wykonane z Aogami#2, noże te charakteryzują się wyjątkową wytrzymałością i trwałością. Te noże są szczególnie dedykowane pasjonatom stali rdzewnych, którzy cenią sobie wyjątkową jakość i są gotowi poświęcić czas na ich odpowiednią pielęgnację. Idealne dla tych, którzy szukają narzędzi kuchennych, które z wiekiem tylko zyskują na charakterze i jakości.
Noże wykonane z rdzewnej stali wymagają o wiele więcej opieki niż ich nierdzewne odpowiedniki, z pewnością podstawową konserwacji, będzie stosowanie specjalnego olejku. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Shapton Seven.
Typ A: Kaszalot
Kaszalot, ze względu na swoje ogromne rozmiary i zdolność do nurkowania na wielkie głębokości, symbolizuje potęgę, tajemniczość oraz głębię wiedzy. W japońskiej kulturze jest postrzegany jako strażnik głębin, uosabiający siłę i mądrość.
Pozostałe nożyki Kujira znajdziesz TUTAJ.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń z rdzewnej stali Aogami #2 okuty żelazem
- Twardość: 61-63 HRC
- Długość całkowita: 16,0 cm
- Długość ostrza: 4,3 cm
- Szerokość klingi: 3,0 cm
- Grubość klingi na pięcie: 3,2 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 85 g
Made in Japan
Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Aogami #2 - znana również jako blue steel. Stal węglowa z minimalnymi zanieczyszczeniami z huty Hitachi. To stal oparta na Shirogamiwzbogaconej dodatkowo wolframem i chromem do przekłada się na większą odporność na ścieranie, a więc ekstremalnie długie trzymanie ostrości oraz na wyższą niż w Shirogami agresję cięcia. Niestety trochę trudniej ją naostrzyć niż Shirogami #2.
Skład stali:
- Węgiel: 1,05-1,15%
- Wolfram: 1,00-1,50%
- Chrom: 0,30-0,50%
- Mangan: 0,20-0,30%
- Fosfor: 0,025%
- Siarka: 0,004%
- Krzem: 0,10-0,20%