Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Kujira Aogami#2 Typ A Nóż rzemieślniczy
Kujira Aogami#2 Typ A Nóż rzemieślniczy
Kujira Aogami#2 Typ A Nóż rzemieślniczy
Kujira Aogami#2 Typ A Nóż rzemieślniczy
Kujira Aogami#2 Typ A Nóż rzemieślniczy
Kujira Aogami#2 Typ A Nóż rzemieślniczy

Kujira Aogami#2 Typ A Nóż rzemieślniczy

Kod
KUJIRA A
Producent
Rozmiar

139,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Produkt dostępny w bardzo dużej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Nóż rzemieślniczy to coś czego nie widzieliście jeszcze na naszej stronie przedstawiamy unikalną kolekcję noży w kształcie wieloryba, zaprojektowaną przez Tetsu Yamashitę i starannie wykonaną przez Toru Yamashitę w prefekturze Tosa. Te wyjątkowe noże łączą w sobie estetykę i funkcjonalność, tworząc idealne narzędzie do codziennych zadań.

Pierwotnie zaprojektowane, aby nauczyć dzieci bezpiecznego korzystania z małych noży, te wielofunkcyjne noże szybko zyskały popularność jako wszechstronne narzędzie przydatne zarówno w domu, jak i w warsztacie. Doskonale sprawdzają się do precyzyjnych prac rękodzielniczych oraz takich zadań jak ostrzenie ołówków.

Wykonane z Aogami#2, noże te charakteryzują się wyjątkową wytrzymałością i trwałością. Te noże są szczególnie dedykowane pasjonatom stali rdzewnych, którzy cenią sobie wyjątkową jakość i są gotowi poświęcić czas na ich odpowiednią pielęgnację. Idealne dla tych, którzy szukają narzędzi kuchennych, które z wiekiem tylko zyskują na charakterze i jakości.

Noże wykonane z rdzewnej stali wymagają o wiele więcej opieki niż ich nierdzewne odpowiedniki, z pewnością podstawową konserwacji, będzie stosowanie specjalnego olejku. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Shapton Seven.

Typ A: Kaszalot

Kaszalot, ze względu na swoje ogromne rozmiary i zdolność do nurkowania na wielkie głębokości, symbolizuje potęgę, tajemniczość oraz głębię wiedzy. W japońskiej kulturze jest postrzegany jako strażnik głębin, uosabiający siłę i mądrość.

Pozostałe nożyki Kujira znajdziesz TUTAJ.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzeń z rdzewnej stali Aogami #2 okuty żelazem
- Twardość: 61-63 HRC
- Długość całkowita: 16,0 cm
- Długość ostrza: 4,3 cm
- Szerokość klingi: 3,0 cm
- Grubość klingi na pięcie: 3,2 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 85 g

Made in Japan

Do pobrania
Marka
Podmiot odpowiedzialny za ten produkt na terenie UE
Hiendkitchen Adam WolnyWięcej
ProducentImporter- Hiendkitchen Kujira Adam WolnyAdres: Natalii Gąsiorowskiej 10Kod pocztowy: 03-107Miasto: WarszawaKraj: PolskaNumer telefonu: +48 660 072 720Adres email: gspr@hiendtkitchen.com
Podmiot odpowiedzialnyHiendkitchen Adam WolnyAdres: Natalii Gąsiorowskiej 10Kod pocztowy: 03-107Miasto: WarszawaKraj: PolskaNumer telefonu: +48 660 072 720Adres email: gpsr@hiendkitchen.com
Symbol
KUJIRA A

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Aogami #2 - znana również jako blue steel. Stal węglowa z minimalnymi zanieczyszczeniami z huty Hitachi. To stal oparta na Shirogamiwzbogaconej dodatkowo wolframem i chromem do przekłada się na większą odporność na ścieranie, a więc ekstremalnie długie trzymanie ostrości oraz na wyższą niż w Shirogami agresję cięcia. Niestety trochę trudniej ją naostrzyć niż Shirogami #2.

Skład stali:

- Węgiel: 1,05-1,15%
- Wolfram: 1,00-1,50%
- Chrom: 0,30-0,50%
- Mangan: 0,20-0,30%
- Fosfor: 0,025%
- Siarka: 0,004%
- Krzem: 0,10-0,20%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 142 opinii
pixel