Higonokami KOTOH SLD Custom Nóż składany 5,5 cm
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Higonokami to japoński model scyzoryka, który jest tworzony nieprzerwanie od 1896 roku i honoruje dziedzictwo samurajów. Kiedy samuraje zostali zwolnieni z funkcji, kowali zaczęli robić między innymi noże Higonokami. Jest to idealne narzędzie, które pomoże nam każdego dnia. Nóż Higonokami to niesamowity prezent dla każdego, kto kocha historię i noże.
Dane techniczne:
- Długość całkowita: 14,3 mm
- Długość ostrza: 5,5 cm
- Szerokość ostrza: 1,2 cm
- Grubość ostrza: 2,0 mm
- Długość po złożeniu: 10,5 cm
- Twardość ostrza: 62 HRC +/- 1
- Materiał rękojeści: Drewno żelazne
- Waga:
- Rodzaj stali: laminat 3 warstwowy rdzeń SLD stal kuta ręcznie
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie
Stal z huty Hitachi, dla której bazą była stal SKD11. Wiele osób nazywa ją „pół rdzewną” ze względu na bardzo wysoką ilość chromu, sięgającą granicy między stalami nierdzewnymi a węglowymi. Jest niezwykle wytrzymała i odporna na ścieranie za sprawą dużą ilość węgla. W połączeniu z odpornością na rdzę tworzy stal doskonałą do noży zarówno kuchennych, jak i innych. Na ogół hartowana na ok. 60 HRC, przez co nie będzie sprawiała trudności przy ostrzeniu, którego nie będzie wymagać szczególnie często ze względu na równomiernie rozłożone i drobne węgliki w strukturze stali.
Skład:
- węgiel: 1,4-1,6%
- chrom: 11-13%
- molibden: 0,8-1,2%
- wanad: 0,2-0,5%
- nikiel: 0,5%
- mangan: 0,6%
- krzem: 0,4%
- miedź: 0,25%
- fosfor: 0,03%
- siarka: 0,03%