Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Kei Kobayashi SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Kei Kobayashi SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Kei Kobayashi SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Kei Kobayashi SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Kei Kobayashi SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Kei Kobayashi SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Kei Kobayashi SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Kei Kobayashi SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Kei Kobayashi SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Kei Kobayashi SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Kei Kobayashi SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Kei Kobayashi SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Kei Kobayashi SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Kei Kobayashi SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Kei Kobayashi SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm
Kei Kobayashi SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm

Kei Kobayashi SG2 Damascus Nóż Szefa kuchni 21 cm

Kod
KOB SG2 DAMA GYUTO21
Producent
Rozmiar

1 699,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt niedostępny
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Ten produkt nie jest dostępny w sklepie stacjonarnym
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Nóż Szefa kuchni to podstawowy nóż każdego kucharza, pokroimy nim mięso, ryby jak również owoce i warzywa. Nóż o długości 21 cm dedykujemy zarówno dla początkujących kucharzy, jak i do profesjonalistów. Z pewnością Gyuto w tej długości, może być pierwszym wyborem w naszej nożowej przygodzie. Warstwy na ostrzu sprawiają, że ciężko oderwać wzrok od tak pięknego ostrza, a jak o samym ostrzu mowa zastosowano tutaj nierdzewną stal proszkową SG2 o twardości 62-63 HRC. Co sprawia, że praca z tym nożem, będzie czystą przyjemnością. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Shapton lub Naniwa.

O kowalu:

Przez długi czas Kei Kobayashi odpowiadał jedynie za ostrzenie I wykańczanie noży w firmie swojego ojca w Seki, gdzie doszedł do perfekcji w swojej pracy. Teraz stworzył własną markę, do której wliczają się dwie serie noży wykonanych z doskonałej, proszkowej stali SG2, różniące się rękojeściami oraz wykończeniem. Charakterystyczny kształt rękojeści w jego nożach to septagon, czyli siedmiokąt. To nowatorskie rozwiązanie, które wygodą dorównuje klasycznym oktagonom, a równocześnie pozwala na pokazanie autorskiego sznytu wytwórcy.

Dane techniczne:

- Ostrze: szybkotnąca stal proszkowa SG2 okuta stalą nierdzewną
- Rękojeść: heptagonalna siedmiokątna) lakierowane drewno
- Twardość: 63 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 35,6 cm
- Długość rękojeści: 12,8 cm
- Długość ostrza: 21,0 cm
- Szerokość klingi: 4,6 cm
- Grubość klingi na pięcie: 2,2 mm
- Grubość klingi na środku: 2,0 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,2 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 153 g

Made in Japan

Do pobrania
Symbol
KOB SG2 DAMA GYUTO21
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Kształt ostrza
Gyuto/Szefa kuchni
Producent
Kei Kobayashi
Typ stali
Stal proszkowa
Rodzaj stali
SG-2/R-2
Długość ostrza
20 - 24 cm

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

R-2 to stal proszkowa szybkotnąca R2 nazywana czasem  "SG2 (Super Gold #2)". Jedyna różnica pomiędzy tymi stalami to źródło ich dystrybucji. Stal R2 jest robiona przez jedna z największych i najbardziej znanych firm, czyli „Kobelco steel company”, która zajmuje się też dystrybucją tej stali pod właśnie tą nazwą. 

R-2 jest stalą używana w Echizen (dawniej Takefu), kultowym miejscu, w którym wytwarza się ostrza od XIII wieku. Noża wykonane z tej stali zajęły pierwsze miejsce w raporcie testów konsumenckich firmy Smartson ze Szwecji deklasując wszystkie noże topowych europejskich firm.

Stal ta jest bardzo twarda (twardsza niż większość innych stali proszkowych) i ma ekstremalnie długie trzymanie ostrości. Nie wymaga dużego zachodu przy konserwacji i nie rdzewieje łatwo, co jest wyjątkiem wśród stali, z tak doskonałym trzymaniem ostrości. Ostrość utrzymuje podobnie jak kultowa stal ZDP-189, ale ostrzy się od niej znacznie łatwiej. Można wyprowadzać krawędź tnąca na niskie kąty i dobrze pracuje się tą stalą na cienkich wypolerowanych krawędziach tnących.

Skład stali:

- Węgiel: 1.25 – 1.45%,
- Wanad: 1.80 – 2.20%,
- Chrom: 14.00 – 16.00%,
- Molibden: 2.30 – 3.30%,
- Mangan: 0.40%,
- Fosfor: 0.03%,
- Siarka: 0.03%,
- Krzem: 0.5%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Przez długi czas Kei Kobayashi odpowiadał jedynie za ostrzenie I wykańczanie noży w firmie swojego ojca w Seki, gdzie doszedł do perfekcji w swojej pracy. Teraz stworzył własną markę, do której wliczają się dwie serie noży wykonanych z doskonałej, proszkowej stali SG2, różniące się rękojeściami oraz wykończeniem. Charakterystyczny kształt rękojeści w jego nożach to septagon, czyli siedmiokąt. To nowatorskie rozwiązanie, które wygodą dorównuje klasycznym oktagonom, a równocześnie pozwala na pokazanie autorskiego sznytu wytwórcy.

Biorąc pod uwagę noże Kobayashi w kwestii zakupu, można śmiało decydować się na ten wybór, to doskonałe narzędzia, które będą służyć wiele lat.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel