Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Anryu Hamono Shirogami#2 Nóż uniwersalny 15 cm

Anryu Hamono Shirogami#2 Nóż uniwersalny 15 cm

Kod
KAT00976
Rozmiar

599,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Anryu Hamono Shirogami#2 Nóż uniwersalny 15 cm
Anryu Hamono Shirogami#2 Nóż uniwersalny 15 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Anryu Hamono Shirogami#2 Nóż uniwersalny 15 cm

Tradycyjny ręcznie kuty nóż kuchenny wykonany przez mistrza Katsushige Anryu, idealny do mniejszych prac kuchennych świetnie sprawdzi się w krojeniu i obieraniu warzyw i owoców, pełnowymiarowa rękojeść zwiększa kontrolę nad nożem.

Całość dopełnia owalna rękojeść wykonana z drewna różanego wykończona pierścieniem z pakkawood. Konstrukcja jest niezwykle lekka, a owalna rękojeść idealnie dopasowuje się do dłoni. Noże Katsushige Anryu, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

W przypadku wyboru noża rdzewnego przydatnym produktem jest również olejek kameliowy do pielęgnacji noża. Zabezpieczy on nóż przed skutkami wilgoci. Akcesoria do pielęgnacji noży są dostępne tutaj.

Dane techniczne:

- Ostrze: 11 warstwowa rdzewna stal Rdzeń Shirogami #2
- Rękojeść: drewno różane pierścień wykonany z drewna pakka
- Twardość: 63-64 HRC
- Długość całkowita: 28,2 cm
- Długość ostrza: 15,2 cm
- Szerokość klingi: 3,4 cm
- Grubość klingi: 2,6 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 86 g

Do pobrania
Symbol
KAT00976
Kod producenta
5907038592536
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Producent
Katsushige Anryu
Typ stali
Stal rdzewna/węglowa
Długość ostrza
11 - 15 cm
Rodzaj stali
Shirogami (#1,#2,#3)
Kształt ostrza
Petty/Uniwersalny

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Shirogami czasem jest nazywana „white steel”, nazwa wzięła się od koloru papieru, w jaki pakowało się w Japonii od zawsze tę stal. Wyróżnia się wśród innych stali węglowych przede wszystkim czystością stopu. Jej skład jest banalnie prosty, to zasadniczo tylko żelazo i węgiel. Nóż kuchenny ze stali Shirogami charakteryzuje się łatwością ostrzenia i tym, że stosunkowo niewielkim nakładem pracy można zrobić perfekcyjną i wypolerowana na lustro wręcz krawędź tnącą. Stal daje się hartować na bardzo dużą twardość, dzięki czemu tnie agresywnie i bardzo długo pozostaje ostra. Duża zawartość węgla jednak powoduje, że na niewysuszonym ostrzu szybko pojawi się patyna a trzymanie wilgotnego noża lub przechowywanie go w wilgotnym środowisku może sprawić, że nóż wręcz zardzewieje. Nóż należy zawsze po pracy wytrzeć do sucha a najlepiej posmarować olejem jadalnym. Jeśli nie przeszkadza nam patyna, to możemy nóż utrzymywać na poziomie lekkiego spatynowania, co paradoksalnie spowolni jego rdzewienie.

Skład stali Shirogami:

- Węgiel: 1,05-1,15%

- Mangan: 0,20-0,30%

- Fosfor: 0,025%

- Krzem: 0,10-0,20%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Katsushige Anryu urodził się w 1940 roku, a kucie noży miał we krwi

Jego rodzina zaczęła tworzyć noże już w 1870 roku. W 1959 roku po skończeniu szkoły zaczął zgłębiać tajniki wykuwania noży pod opieką swojego ojca. Jednego z założycieli Takefu Village w 1933 roku, gdzie noże wykonują jedni z najlepszych japoński kowali takich jak: Yu Kurosaki, Takeshi Saji, Yoshimi Kato.

Od samego początku swojej kariery chciał tworzyć perfekcyjne noże i zawsze do tego dążył.

Noże spod jego młota najczęściej wykonywane są ze stali Shirogami, Aogami oraz VG-10. Noże mistrza Katsushige Anryu, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Wiosną roku 2021 Katsushige Anryu postanowił odejść na emeryturę.   

Ikeda jest młodym mistrzem kowalstwa który odziedziczył po swoim wuju markę Anryu Hamono. Oczywistym następcą stał się Takumi Ikeda który uczył się rzemiosła i wyrabiał noże pod jego nadzorem od roku 2007. Przejęcie tak znanej marki przez następne pokolenie zawsze stanowi duże wydarzenie oraz wzmaga ciekawość jakie nowe produkty zostaną wprowadzone do oferty.

Wraz z przejęciem firmy na barki młodego mistrza spadła odpowiedzialność za przyszłość oraz tradycje marki. Zaraz po przejęciu współpraca z ostrzycielem Ogatą się zakończyła. Zaowocowała ona krótkotrwałym obniżeniem jakości w szlifach noży; jednakże każda partia noży która przychodzi do naszego sklepu jest coraz dokładniej i lepiej wykonana. Rękojeści stały się trafniej dobierane do ostrzy i finalnie noże powstające w Anryu Hamono stały się lepsze niż kiedykolwiek.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 172 opinii
pixel