Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Yoshimi Kato Nickel VG-10 Nóż Nakiri 16,5 cm
Yoshimi Kato Nickel VG-10 Nóż Nakiri 16,5 cm
Yoshimi Kato Nickel VG-10 Nóż Nakiri 16,5 cm
Yoshimi Kato Nickel VG-10 Nóż Nakiri 16,5 cm
Yoshimi Kato Nickel VG-10 Nóż Nakiri 16,5 cm
Yoshimi Kato Nickel VG-10 Nóż Nakiri 16,5 cm

Yoshimi Kato Nickel VG-10 Nóż Nakiri 16,5 cm

Kod
D-613
Producent
Rozmiar

1 439,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt niedostępny
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Ten produkt nie jest dostępny w sklepie stacjonarnym
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Yoshimi Kato Nickel VG-10 Nóż kuchenny Nakiri 16,5 cm

Opis produktu:

Tradycyjny ręcznie kuty nóż kuchenny wykonany przez mistrza Yoshimi Kato, to idealna propozycja dla każdego miłośnika warzyw, nóż został specjalnie stworzony do cięcia ziół, owoców i warzyw. Julienne, chiffonade, krojenie cebuli czy marchewki nóż Nakiri idealnie sprawdzi się w tych zadaniach.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzeń stal Nickel VG-10 okuta 65 warstwami stali nierdzewnej
- Rękojeść: pakker wood
- Twardość: 61-62 HRC
- Długość całkowita: 29,7 cm
- Długość ostrza: 16,1 cm
- Szerokość klingi: 5,5 cm
- Grubość klingi: 1,7 mm
- Sposób ostrzenia: dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 178 g

Do pobrania
Symbol
D-613
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Typ stali
Stal nierdzewna
Producent
Yoshimi Kato
Rodzaj stali
VG (1,2,5,10,XEOS)
Długość ostrza
16 - 19 cm
Kształt ostrza
Nakiri/Warzywa i owoce

Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie

Stal nierdzewna opracowana w Takefu Special Steel co. Ltd w Japonii specjalnie z myślą o produkcji wysokiej klasy ostrzy. W założeniu chciano uzyskać parametry stali przewyższające popularna japońska stal AUS8. Otrzymano stal, której parametry są świetnym kompromisem pomiędzy trzymaniem ostrości (minimalnie tylko słabszym niż w 154CM/ATS34) a łatwością ostrzenia nawet wysoko zahartowanej VG-10. Lepsze parametry od w.w. stali osiągnięto także w kwestii odporności na pęknięcia czy wykruszenia. Stal VG-10 jest określana jako nierdzewna, ale musimy pamiętać, że nie ma stali nierdzewnych w 100% i odpowiednich warunkach może ona się pokryć patyną czy w dalszej konsekwencji nawet rdzą powierzchniową.

Zależnie od producenta noży hartuje się ją nawet do 64 stopni HRC. Mimo iż opracowano ją w założeniach jako stal na wysokiej klasy noże kuchenne dziś używana jest na różnego rodzaju topowe noże znanych marek takich jak tojiro, mcusta, spyderco, boker itp. Japończycy bardzo niechętnie sprzedają tę stal poza Japonię więc większość ostrzy wykonanych z oryginalnej VG-10 musi być produkowana w Japonii.

Skład stali:

- węgiel: 1%
- chrom: 15%
- molibden: 2%
- wanad: 0,2%
- kobalt: 1,5%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Historia noży w rodzinie Kato rozpoczęła się od jego ojca Kintaro Kato 

Od 1928 roku zajmował się kuciem noży kuchennych. W 1953 założył firmę KANEHIRO UCHI HAMONO, któa była ogromnym krokiem naprzód w dalszym rozwoju kowalstwa.

Yoshimi Kato początkowo praktykował w Kanehiro Hamono, a następnie pod okiem mistrza Hiroshiego, którego głównym celem w noża jest równowaga, praktyki pobierał u niego m.in. mistrz Yu Kurosaki. Noże Yoshmi Kato są tworzone z ogromną precyzją i pasją, a wieloletnie doświadczenie pozwalają mu być jednym z topowych japońskich kowali.

Hiroshi Kato pierwotnie tworzył noże dla Masakage z czasem przejął to Yoshimi Kato

To następujące serie Yuki, Koishi oraz Kiri. Wszystkie z nich zasłynęły na świecie ze względu na swoje świetne wykonanie oraz najwyższej jakości stale.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel