Przy odbiorze, Szybki Przelew / Blik / Karta, PayPo - Zapłać za 30 dni, Weź na raty
O nas:
Ciesz się swoimi zamówionymi produktami nawet następnego dnia.
Każdy produkt objęty jest 2-letnią gwarancją
W ciągu 14 dni możesz zwrócić towar w nienaruszonym stanie.
Seki Kanetsune SK-4 Rikizan Nóż Kiridashi 4,2 cm
Kiridashi jest niewielkim i niesamowicie wszechstronnym nożem. Używany przez kaletników, stolarzy, rzeźbiarzy, a nawet introligatorów i wielu innych. Ma wiele zastosowań, a monolityczna konstrukcja czyni go niezwykle wytrzymałym. Jednostronny szlif nadaje mu wyjątkową precyzję, a dzięki zastosowanej stali węglowej nie sprawia trudności w ostrzeniu.
Dane techniczne:
- Ostrze: Rdzewna stal SK-4 - Rękojeść: drewno wiśni i pierścień z tworzywa - Twardość: 62 HRC - Długość całkowita: 17,7 cm - Długość ostrza: 4,2 cm - Szerokość klingi: 2 cm - Grubość klingi: 1,9 mm - Sposób ostrzenia: szlif jednostronny - Waga: ok. 43 g
O sprzęt trzeba dbać, zwłaszcza kiedy inwestujemy w sprzęt wysokiej jakości. Nie każdy jednak pamięta, że najlepszą konserwacją jest profilaktyka. Należy unikać wilgotnych miejsc, takich jak trawnik, mech czy pobliże zbiorników wodnych. Poza oczywistym ryzykiem skaleczeń nie jest wskazane dotykać gołą skórą ostrza, na niej oprócz wilgoci znajduje się też sól, która przyspieszy proces utleniania. Bardzo ważne jest też mycie i wytarcie noża do sucha. Należy to robić po, każdym użyciu, zwłaszcza przy żywności. Nie tylko w owocach i warzywach, ale również w mięsie jest duża ilość wody, przed którą należy chronić klingę. Na noc warto schować nóż do suchego miejsca. Jeśli zaś chodzi o profilaktykę, za sprawą kurouchi jedynymi miejscami narażonymi na patynę i rdzę są szlif, i najcenniejsza dla nas, krawędź tnąca. Te miejsca warto smarować olejkiem. W przypadku pochwy skórzanej, z czasem będziemy mogli robić to coraz rzadziej. Po wielokrotnym wkładaniu i wyciąganiu zabezpieczonego noża, pochwa będzie porządnie naoliwiona i samo jej używanie, będzie nóż smarować.
SK-4 to prosta wysokowęglowa stal narzędziowa. Używana do produkcji ostrzy noży. Wysokia zawartości węgla pozwala osiągnąć dobre zahartowanie które przekłada się na trzymanie ostrości noża. Trzeba zwrócić uwagę, że tak jak w przypadku innych stali bez dodatku chromu wymaga ona dodatkowej pielęgnacji od użytkownika, aby nie pokryć się rdzą. W porównianiu ze stalą Shirogami posiada ona więcej dodatków, które polepszają skrawalność, jednocześnie posiada większą ilość Siarki oraz Fosforu które są traktowane jako zanieczyszczenia w stali używanej do wyrobu ostrzy.
Te pliki cookie są niezbędne do działania strony i nie można ich wyłączyć. Służą na przykład do utrzymania zawartości koszyka użytkownika. Możesz ustawić przeglądarkę tak, aby blokowała te pliki cookie, ale wtedy strona nie będzie działała poprawnie. Te pliki cookie pozwalają na identyfikację np. osób zalogowanych.
Zawsze aktywne
Analityczne pliki cookie
Te pliki cookie pozwalają liczyć wizyty i źródła ruchu. Dzięki tym plikom wiadomo, które strony są bardziej popularne i w jaki sposób poruszają się odwiedzający stronę. Wszystkie informacje gromadzone przez te pliki cookie są anonimowe.
Reklamowe pliki cookie
Reklamowe pliki cookie mogą być wykorzystywane za pośrednictwem naszej strony przez naszych partnerów reklamowych. Służą do budowania profilu Twoich zainteresowań na podstawie informacji o stronach, które przeglądasz, co obejmuje unikalną identyfikację Twojej przeglądarki i urządzenia końcowego. Jeśli nie zezwolisz na te pliki cookie, nadal będziesz widzieć w przeglądarce podstawowe reklamy, które nie są oparte na Twoich zainteresowaniach.