Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Kanetsune Shirogami#3 Kurouchi Nóż Kawa-muki 8 cm
Kanetsune Shirogami#3 Kurouchi Nóż Kawa-muki 8 cm
Kanetsune Shirogami#3 Kurouchi Nóż Kawa-muki 8 cm
Kanetsune Shirogami#3 Kurouchi Nóż Kawa-muki 8 cm
Kanetsune Shirogami#3 Kurouchi Nóż Kawa-muki 8 cm
Kanetsune Shirogami#3 Kurouchi Nóż Kawa-muki 8 cm
Kanetsune Shirogami#3 Kurouchi Nóż Kawa-muki 8 cm
Kanetsune Shirogami#3 Kurouchi Nóż Kawa-muki 8 cm
Kanetsune Shirogami#3 Kurouchi Nóż Kawa-muki 8 cm
Kanetsune Shirogami#3 Kurouchi Nóż Kawa-muki 8 cm
Kanetsune Shirogami#3 Kurouchi Nóż Kawa-muki 8 cm
Kanetsune Shirogami#3 Kurouchi Nóż Kawa-muki 8 cm
Kanetsune Shirogami#3 Kurouchi Nóż Kawa-muki 8 cm
Kanetsune Shirogami#3 Kurouchi Nóż Kawa-muki 8 cm

Kanetsune Shirogami#3 Kurouchi Nóż Kawa-muki 8 cm

Kod
KC-567
Rozmiar

249,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Ten produkt nie jest dostępny w sklepie stacjonarnym
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

O marca:

Kanetsune to marka założona w 1964 roku, specjalizująca się w tworzeniu wyjątkowych noży dzięki współpracy z najlepszymi rzemieślnikami z Seki. Region ten, słynący z wielowiekowej tradycji kowalstwa, jest domem dla wielu warsztatów wyspecjalizowanych w różnych etapach produkcji noży. Wśród nich są kowale, szlifierze i stolarze, którzy tworzą oraz montują gotowe ostrza w rękojeściach.

Filozofia marki Kanetsune opiera się na przekonaniu, że najlepsze noże powstają tylko wtedy, gdy każdy etap produkcji jest wykonywany przez mistrza swojego fachu. Dzięki skrupulatnej kontroli jakości do sprzedaży trafiają wyłącznie perfekcyjnie wykonane noże. Niewiele firm może poszczycić się tak wysokim poziomem produktów w całej swojej ofercie.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzeń ze stali rdzewnej Shirogami#3 okuty żelazem
- Rękojeść: owalna drewno magnolii
- Twardość: 60-61 HRC
- Długość całkowita: 19,5 cm
- Długość rękojeści: 9,9 cm
- Długość ostrza: 8,0 cm
- Szerokość klingi: 3,6 cm
- Grubość klingi na pięcie: 2,3 mm
- Grubość klingi na środku: 1,5 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,4 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 60 g

Made in Japan

Do pobrania
Symbol
KC-567
Kod producenta
4956856725672
Długość ostrza
5 - 10 cm
6 - 10 cm
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Marka
Kanetsune
Producent
Kanetsune
Typ stali
Stal rdzewna/węglowa
Sposób ostrzenia
Szlif dwustronny
Rodzaj stali
Shirogami (#1,#2,#3)
Stal
Shirogami#3Więcej

Shirogami#3 to japoński typ stali, który jest używany do produkcji noży kuchennych. Jest to wysokiej jakości stal węglowa, która jest charakteryzująca się bardzo wysoką twardością i ostrością. Shirogami#3 jest bardzo trudna do obróbki i wymaga specjalistycznej wiedzy i umiejętności od kowala, ale efektem jest wyjątkowa jakość i trwałość noża.

Stal Shirogami#3 jest bardzo podatna na korozję, dlatego ważne jest regularne konserwowanie i pielęgnacja noża, aby zachować jego wygląd i funkcjonalność. Mimo swojej podatności na korozję, jest bardzo ceniona wśród kucharzy i szefów kuchni za swoje wyjątkowe właściwości tnące.

Skład:

 węgiel: 0,8-0,9%
– mangan: 0,6%
– krzem: 0,1-0,2%
– fosfor: 0,025%
– siarka: 0,004%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Konserwacja
Stal węglowaWięcej

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 142 opinii
pixel