Kanetsune AUS-8 Nożyczki do włosów 15,2 cm
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Kanetsune AUS-8 Nożyczki do włosów 15,2 cm: Profesjonalne nożyczki z japońską precyzją i wytrzymałością
Kanetsune AUS-8 Nożyczki do włosów 15,2 cm to profesjonalne nożyczki do włosów, które cechują się japońską precyzją i starannością wykonania. Ostrza wykonane z wysokiej jakości stali AUS-8 zachowują doskonały balans między wytrzymałością a ostrością. Dzięki łatwo dostępnej śrubie, nożyczki można łatwo rozłożyć w celu ich wyczyszczenia, naoliwienia lub naostrzenia, co jest szczególnie ważne dla fryzjerów, którzy cenią sobie niezawodność i jakość swoich narzędzi. Długość całkowita 15,2 cm pozwala na swobodne i komfortowe cięcie nawet długich i gęstych włosów. 6,8 cm ostrze umożliwia precyzyjne i dokładne cięcie, a grubość ostrza 2,8 mm gwarantuje wytrzymałość i trwałość ostrza, co znacznie wydłuża jego żywotność. Dużą zaletą tych nożyczek są także komfortowe wymiary oczek 2,2 x 1,9 cm, minimalizujące ryzyko nadwyrężenia dłoni, a ponadto ich niewielka waga (49 g) umożliwia wygodne użycie przez długie godziny. To doskonały wybór dla wszystkich, którzy cenią sobie wygodę i funkcjonalność!
Dane techniczne:
- Długość całkowita: 15,2 cm
- Długość ostrza: 6,8 cm
- Grubość ostrza: 2,8 mm
- Wymiary oczek: 2,2 x 1,9 cm
- Waga: 49 g
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie
Stal AUS-8 to przykład bardzo dobrej jakości stali nierdzewnej. Wysoka zawartość chromu I stosunkowo niska zawartość węgla sprawiają, że twardość noży najczęściej znajduje się w przedziale 58-60 HRC, taka twardość zyskuje bardzo dużo na odporności na wykruszenia. Bardzo dobrze sprawdzi się w kuchni, nie będą jej straszne nawet najgroźniejsze reaktory takie jak cytrusy, cebula, które stal węglową zmieniłyby w kilka sekund. Wykorzystywana była również przez mistrza Ischiro Hattoriego, jednego z najbardziej uznanych kowali.
Skład stali:
- Węgiel: 0.7 - 0.75 %
- Chrom: 13-14.5 %
- Molibden: 0.1-0.3 %
- Wanad: 0.10-0.26 %
- Nikiel: 0.49 %
- Mangan: 0.5 %
- Krzem: 1 %
- Fosfor: 0.04 %
- Siarka: 0.03 %