Kanetsune AUS-8 Nożyczki do włosów 12,7 cm
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Wytrzymałość i precyzja w jednym - uzyskaj perfekcyjne stylizacje dzięki Kanetsune AUS-8 nożyczkom do włosów 12,7 cm!
Kanetsune AUS-8 Nożyczki do włosów 12,7 cm to doskonały wybór dla profesjonalistów w branży fryzjerskiej. Dzięki starannemu wykonaniu i zastosowanej stali AUS-8, zachowują one doskonały balans między wytrzymałością i utrzymywaną ostrością. Łatwo dostępne ostrza połączone śrubą umożliwiają szybką i łatwą konserwację, gdy potrzeba je szybko wyczyścić, naoliwić lub naostrzyć. Z kolei ich długość całkowita (12,7 cm), niska waga 47 g i ergonomiczne wymiary oczek (2.2x1,9 cm) pozwalają na wygodne i komfortowe użytkowanie.
Nie można zapomnieć o precyzji, która we fryzjerstwie jest kluczowa. Nożyczki Kanetsune AUS-8 dzięki odpowiedniej kombinacji długości ostrza (5.2 cm) i grubości (3mm) doskonale wpisują się w te wymagania. W rezultacie gwarantują nie tylko precyzyjne cięcie, ale również wysoką żywotność, co sprawia, że są one idealne do wszelkich stylizacji włosów!
Dane techniczne:
- Długość całkowita: 12,7 cm
- Długość ostrza: 5,2 cm
- Grubość ostrza: 3 mm
- Wymiary oczek: 2,2 x 1,9 cm
- Waga: 47 g
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie
Stal AUS-8 to przykład bardzo dobrej jakości stali nierdzewnej. Wysoka zawartość chromu I stosunkowo niska zawartość węgla sprawiają, że twardość noży najczęściej znajduje się w przedziale 58-60 HRC, taka twardość zyskuje bardzo dużo na odporności na wykruszenia. Bardzo dobrze sprawdzi się w kuchni, nie będą jej straszne nawet najgroźniejsze reaktory takie jak cytrusy, cebula, które stal węglową zmieniłyby w kilka sekund. Wykorzystywana była również przez mistrza Ischiro Hattoriego, jednego z najbardziej uznanych kowali.
Skład stali:
- Węgiel: 0.7 - 0.75 %
- Chrom: 13-14.5 %
- Molibden: 0.1-0.3 %
- Wanad: 0.10-0.26 %
- Nikiel: 0.49 %
- Mangan: 0.5 %
- Krzem: 1 %
- Fosfor: 0.04 %
- Siarka: 0.03 %