Kanetsune AUS-8 Degażówki Nożyczki fryzjerskie 14 cm
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Osiągnij profesjonalne rezultaty dzięki trwałym nożyczkom fryzjerskim Kanetsune AUS-8 degażówki 14 cm
Profesjonalne i trwałe, Kanetsune AUS-8 degażówki nożyczki fryzjerskie 14 cm to narzędzie, które zachwyca jakością wykonania oraz wytrzymałą stalą aus-8. Doskonale nadają się do stylizacji dzięki wygodnej długości 14 cm oraz precyzyjnemu ostrzu o długości 6 cm i grubości 2,8 mm. Wymiary oczek 2,2 x 1,9 cm zapewniają wysoki komfort trzymania, a waga 50 g dodaje zwinności i kontroli nad narzędziem. Co istotne, regulacja ostrza jest prosta dzięki łatwo dostępnej śrubie, co usprawnia proces ostrzenia, oliwienia i czyszczenia, a aż 30 ząbków zwiększa skuteczność i funkcjonalność. To połączenie profesjonalizmu i elegancji jest niezastąpione w rękach doświadczonych stylistów i fryzjerów, ale również amatorów.
Dane techniczne:
- Długość całkowita: 14 cm
- Długość ostrza: 6 cm
- Grubość ostrza: 2,8 mm
- Wymiary oczek: 2,2 x 1,9 cm
- Waga: 50 g
- Liczba ząbków: 30
Made in Japan
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie
Stal AUS-8 to przykład bardzo dobrej jakości stali nierdzewnej. Wysoka zawartość chromu I stosunkowo niska zawartość węgla sprawiają, że twardość noży najczęściej znajduje się w przedziale 58-60 HRC, taka twardość zyskuje bardzo dużo na odporności na wykruszenia. Bardzo dobrze sprawdzi się w kuchni, nie będą jej straszne nawet najgroźniejsze reaktory takie jak cytrusy, cebula, które stal węglową zmieniłyby w kilka sekund. Wykorzystywana była również przez mistrza Ischiro Hattoriego, jednego z najbardziej uznanych kowali.
Skład stali:
- Węgiel: 0.7 - 0.75 %
- Chrom: 13-14.5 %
- Molibden: 0.1-0.3 %
- Wanad: 0.10-0.26 %
- Nikiel: 0.49 %
- Mangan: 0.5 %
- Krzem: 1 %
- Fosfor: 0.04 %
- Siarka: 0.03 %