Nakiri to nóż, który znakomicie sprawdzi się w kuchni zdominowanej przez warzywa i owoce, jest on wprost stworzony do cięcia nawet kilogramów produktów. Charakteryzuje go prostokątne szerokie ostrze, które nie posiada tradycyjnego czubka- zamiast tego delikatne unosi się do góry. Te noże są szczególnie dedykowane pasjonatom stali rdzewnych, którzy cenią sobie wyjątkową jakość i są gotowi poświęcić czas na ich odpowiednią pielęgnację. Idealne dla tych, którzy szukają narzędzi kuchennych, które z wiekiem tylko zyskują na charakterze i jakości.
Noże wykonane z rdzewnej stali wymagają o wiele więcej opieki niż ich nierdzewne odpowiedniki, z pewnością podstawową konserwacji, będzie stosowanie specjalnego olejku. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Naniwa lub Shapton.
O marca:
Kanetsune to marka założona w 1964 roku, specjalizująca się w tworzeniu wyjątkowych noży dzięki współpracy z najlepszymi rzemieślnikami z Seki. Region ten, słynący z wielowiekowej tradycji kowalstwa, jest domem dla wielu warsztatów wyspecjalizowanych w różnych etapach produkcji noży. Wśród nich są kowale, szlifierze i stolarze, którzy tworzą oraz montują gotowe ostrza w rękojeściach.
Filozofia marki Kanetsune opiera się na przekonaniu, że najlepsze noże powstają tylko wtedy, gdy każdy etap produkcji jest wykonywany przez mistrza swojego fachu. Dzięki skrupulatnej kontroli jakości do sprzedaży trafiają wyłącznie perfekcyjnie wykonane noże. Niewiele firm może poszczycić się tak wysokim poziomem produktów w całej swojej ofercie.