Kanetsune 950 DSR-1K6 Nóż Santoku 16,5 cm
Nóż kuchenny Kanetsune, przeznaczony do krojenia warzyw, owoców, mięsa i ryb. Szeroka klinga ułatwia przenoszenie pokrojonych produktów. Wysoka rękojeść zapobiega uderzanie o deskę. Nóż Santoku dzięki swoim gabarytom doskonale sprawdza się w krojeniu dużych produktów takich jak arbuz, kapusta.
Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
Dane techniczne:
- Ostrze: stal nierdzewna DSR-1K6
- Rękojeść: drewno pakka
- Twardość: 58 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 30,0 cm
- Długość ostrza: 16,5 cm
- Szerokość klingi: 4,4 cm
- Grubość klingi: 1,3 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 121 g
Konserwacja noży kuchennych
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
DSR-1K6, Daido stal nierdzewna, opracowana przez Daido Steel Group. Jej skład jest zbliżony do stali AUS6, VG2. Ze względu na ograniczoną twardość wybacza wiele błędów jakie popełniają amatorzy nie przyzwyczajeni do deliatności japońskich noży, niestety elastyczność pozyskana jest kosztem utrzymania ostrości w stosunku do innych stali z większą zawartością węgla. Nóż wykonany z tej stali będzie świetnym pierwszym narzędziem, dzięki któremu nowy użytkownik pozna granice i możliwości japońskich noży oraz nie sprawi kłopotu podczas ostrzenia.
Jakość ostrzy wykonywanych z tej stali w dużej mierze zależna jest od hartowania jakie zostanie wykonane przez producenta. Przedział w jakim hartowana jest ta stal wynosi od 57 do 59 HRC.
Skład stali DSR-1K6:
- Węgiel: 0,6 %
- Chrom: 13,5 %
- Mangan: 1 %
- Krzem: 1 %
- Nikiel: 0,5 %
- Molibden: 0,1 %
- Siarka: 0,03 %
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji