Myśląc o najpopularniejszym kształcie noży występującym w Japonii, na pierwszym miejscu zawsze pojawi się nóż Santoku. Jest to tzw. nóż 3 cnót: warzywa, owoce i mięso. Jego długość jest na tyle optymalna, że poradzi sobie niemal z każdym produktem. Jego wysokość sprawia, że będziemy mieć lepszą kontrolę przy wyższych warzywach i owocach. Ale czy to sprawia, że nóż nie poradzi sobie tak dobrze z mięsem? Oczywiście, że nie!
Nóż należy do serii Kanetsune 940 wykonany z nierdzewnej stali VG-1, okutej stalą SUS410. To połączenie nie tylko zapewnia wyjątkową wytrzymałość, ale również ułatwia ostrzenie. Rękojeść została wykonana z drewna mahoniu, a nitowana konstrukcja zwiększa wagę noża.
O marce:
Kanetsune to marka założona w 1964 roku, specjalizująca się w tworzeniu wyjątkowych noży dzięki współpracy z najlepszymi rzemieślnikami z Seki. Region ten, słynący z wielowiekowej tradycji kowalstwa, jest domem dla wielu warsztatów wyspecjalizowanych w różnych etapach produkcji noży. Wśród nich są kowale, szlifierze i stolarze, którzy tworzą oraz montują gotowe ostrza w rękojeściach.
Filozofia marki Kanetsune opiera się na przekonaniu, że najlepsze noże powstają tylko wtedy, gdy każdy etap produkcji jest wykonywany przez mistrza swojego fachu. Dzięki skrupulatnej kontroli jakości do sprzedaży trafiają wyłącznie perfekcyjnie wykonane noże. Tylko niewiele firm może poszczycić się tak wysokim poziomem produktów w całej swojej ofercie.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń stal nierdzewna VG-1 okuty stalą SUS410
- Rękojeść: drewno mahoń
- Twardość: 59-60 HRC
- Długość całkowita: 29,0 cm
- Długość rękojeści: 12,0 cm
- Długość ostrza: 16,5 cm
- Szerokość klingi: 4,5 cm
- Grubość klingi na pięcie: 1,9 mm
- Grubość klingi na środku: 1,9 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,9 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 151 g
Made in Japan
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Stal VG-1 to wysokojakościowa japońska stal do produkcji noży, która została stworzona przez firmę Takefu Special Steel. Jest to stal nierdzewna, a jej skład chemiczny zawiera węgiel, chrom, mangan, molibden i wanad, co zapewnia jej wyjątkową twardość i odporność na korozję.
Charakteryzuje się twardością na poziomie 58-60 HRC (twardość Rockwella C), co oznacza, że jest bardzo odporna na zużycie oraz uszkodzenia mechaniczne. Jest to również jedna z najmocniejszych stali nierdzewnych do produkcji noży, co czyni ją popularnym wyborem wśród kucharzy i miłośników noży.
Jest stosunkowo łatwa w obróbce i ma dobrą zdolność do ostrzenia, co umożliwia produkcję noży o bardzo ostrej krawędzi tnącej. Stal ta ma również wyjątkową odporność na rdzę i korozję, co sprawia, że noże wykonane z tej stali są łatwe w utrzymaniu i długo zachowują swoją jakość.
Skład stali:
Węgiel: 0,95-1,05%
Chrom: 13-15%
Molibden: 0,2-0,4%
Wanad: 0,25-0,35%
Miedź: <0,25%
Nikiel: <0,25%
Mangan: <0,50%
Fosfor: <0,30%
Krzem: <0,50%
Siarka: <0,03%
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji