Nakiri to nóż, który znakomicie sprawdzi się w kuchni zdominowanej przez warzywa i owoce, jest on wprost stworzony do cięcia nawet kilogramów produktów. Charakteryzuje go prostokątne szerokie ostrze, które nie posiada tradycyjnego czubka- zamiast tego delikatne unosi się do góry.
Nóż należy do serii Kanetsune 1000 wykonany ze stali Shiro-2, znanej ze swojej zdolności do utrzymywania ostrości, rdzeń noża jest okuty stalą nierdzewną. To połączenie nie tylko zapewnia wyjątkową wytrzymałość, ale również ułatwia ostrzenie. Owalna rękojeść, została wykonana z drewna pakka, które zostało dodatkowo wzmocnione 3 nitami.
Te noże są szczególnie dedykowane pasjonatom stali rdzewnych, którzy cenią sobie wyjątkową jakość i są gotowi poświęcić czas na ich odpowiednią pielęgnację. Idealne dla tych, którzy szukają narzędzi kuchennych, które z wiekiem tylko zyskują na charakterze i jakości.
Noże wykonane z rdzewnej stali wymagają o wiele więcej opieki niż ich nierdzewne odpowiedniki, z pewnością podstawową konserwacji, będzie stosowanie specjalnego olejku. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Naniwa.
O marce:
Kanetsune to marka założona w 1964 roku, specjalizująca się w tworzeniu wyjątkowych noży dzięki współpracy z najlepszymi rzemieślnikami z Seki. Region ten, słynący z wielowiekowej tradycji kowalstwa, jest domem dla wielu warsztatów wyspecjalizowanych w różnych etapach produkcji noży. Wśród nich są kowale, szlifierze i stolarze, którzy tworzą oraz montują gotowe ostrza w rękojeściach.
Filozofia marki Kanetsune opiera się na przekonaniu, że najlepsze noże powstają tylko wtedy, gdy każdy etap produkcji jest wykonywany przez mistrza swojego fachu. Dzięki skrupulatnej kontroli jakości do sprzedaży trafiają wyłącznie perfekcyjnie wykonane noże. Tylko niewiele firm może poszczycić się tak wysokim poziomem produktów w całej swojej ofercie.
Dane techniczne:
- Ostrze: stal rdzewna Shiro-2 okuty stalą nierdzewną SUS410
- Rękojeść: drewno pakka
- Twardość: 61-64 HRC
- Długość całkowita: 29,2 cm
- Długość rękojeści: 12,0 cm
- Długość ostrza: 16,5 cm
- Szerokość klingi: 4,5 cm
- Grubość klingi na pięcie: 1,8 mm
- Grubość klingi na środku: 1,8 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,8 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 166 g
Made in Japan
Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Stal Shiro-2 to rodzaj japońskiej stali węglowej stosowanej głównie w produkcji noży. Jest to stal węglowa o wysokiej zawartości węgla, która zawiera około 0,95-1,05% węgla oraz niewielkie ilości innych pierwiastków, takich jak mangan, krzem i fosfor.
Charakteryzuje się bardzo dobrymi właściwościami tnącymi oraz wysoką twardością, co umożliwia utrzymanie ostrości noża przez długi czas. Jest to również stal łatwa w obróbce, co pozwala na precyzyjne szlifowanie ostrza.
Jest to jedna z wielu stali węglowych używanych w produkcji japońskich noży, ale jest uważana za jedną z najlepszych. Wysoka jakość i wytrzymałość stali Shiro-2 sprawiają, że jest ceniona przez profesjonalnych kucharzy i miłośników kuchni na całym świecie.
Skład stali:
- Węgiel: 0,95-1,05%
- Chrom: 0,2-0,5%
- Mangan: 0,10-0,50%
- Nikiel: 0,7-1,3%
- Fosfor: 0,03%
- Siarka: 0,03%
- Krzem: 0,35%
Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.