Kamień naturalny Imanishi Amakusa Binsui
Opis produktu:
Kamień naturalny do ostrzenia noży stalowych kuchennych. Granulacja przeznaczona do podostrzania noża, gdy ostrze nie uległo większym uszkodzeniom lub całkowitemu stępieniu.
Po użytkowaniu zalecamy wyrównać, opłukać kamień, aby zmyć pozostałości stali po ostrzeniu oraz pozostawić do powolnego wyschnięcia. Radzimy również nie zostawiać kamienia w nasłonecznionym miejscu. Nie zastosowanie się do powyższych może spowodować pęknięcia na powierzchni oraz w głębszych warstwach kamienia.
Kamień Amakusa Special to kamień Ara-to którego gradacja waha się w okolicach 1000-1500. Również jak w przypadku kamienia Tora widać na nim kolorowe wzory w kolorach ochry, które są nieco mniej gęste. Przestrzeń pomiędzy nimi wypełniona jest białą tkanką, w której obecne są czarne punkty goma, które potocznie nazywane są czarnym sezamem. Punkty te sugerują nam, choć nie zawsze, że ten kamień będzie dobrze zbierał materiał. Przetestowaliśmy go i faktycznie zbiera go świetnie. Tego typu kamień zdecydowanie lepiej nadaje się do ostrzenia noży niż polerowania ich, gdyż obecność goma powoduje zarysowania podczas polerowania stali. Dodatkowo w niektórych egzemplarzach znajdują się małe dziurki (suita), które dodatkowo powodują, że podczas ostrzenia jeszcze lepiej zbiera się materiał.
Dane techniczne:
- Wymiary: 220 x 60 x 70 mm
- Ziarnistość: średni (ok.1000-3000)
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.