Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Kajiwara Tsutomu Aogami#2/Iron Damascus Nóż Santoku 16,5 cm
Kajiwara Tsutomu Aogami#2/Iron Damascus Nóż Santoku 16,5 cm
Kajiwara Tsutomu Aogami#2/Iron Damascus Nóż Santoku 16,5 cm
Kajiwara Tsutomu Aogami#2/Iron Damascus Nóż Santoku 16,5 cm
Kajiwara Tsutomu Aogami#2/Iron Damascus Nóż Santoku 16,5 cm
Kajiwara Tsutomu Aogami#2/Iron Damascus Nóż Santoku 16,5 cm
Kajiwara Tsutomu Aogami#2/Iron Damascus Nóż Santoku 16,5 cm
Kajiwara Tsutomu Aogami#2/Iron Damascus Nóż Santoku 16,5 cm
Kajiwara Tsutomu Aogami#2/Iron Damascus Nóż Santoku 16,5 cm
Kajiwara Tsutomu Aogami#2/Iron Damascus Nóż Santoku 16,5 cm
Kajiwara Tsutomu Aogami#2/Iron Damascus Nóż Santoku 16,5 cm
Kajiwara Tsutomu Aogami#2/Iron Damascus Nóż Santoku 16,5 cm
Kajiwara Tsutomu Aogami#2/Iron Damascus Nóż Santoku 16,5 cm
Kajiwara Tsutomu Aogami#2/Iron Damascus Nóż Santoku 16,5 cm
Kajiwara Tsutomu Aogami#2/Iron Damascus Nóż Santoku 16,5 cm
Kajiwara Tsutomu Aogami#2/Iron Damascus Nóż Santoku 16,5 cm
Kajiwara Tsutomu Aogami#2/Iron Damascus Nóż Santoku 16,5 cm
Kajiwara Tsutomu Aogami#2/Iron Damascus Nóż Santoku 16,5 cm

Kajiwara Tsutomu Aogami#2/Iron Damascus Nóż Santoku 16,5 cm

Kod
KAJI AO DAM RC S165
Producent
Rozmiar

959,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Ten produkt nie jest dostępny w sklepie stacjonarnym
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Myśląc o najpopularniejszym kształcie noży występującym w Japonii, na pierwszym miejscu zawsze pojawi się nóż Santoku. Jest to tzw. nóż 3 cnót: warzywa, owoce i mięso. Jego długość jest na tyle optymalna, że poradzi sobie niemal z każdym produktem. Jego wysokość sprawia, że będziemy mieć lepszą kontrolę przy wyższych warzywach i owocach. Ale czy to sprawia, że nóż nie poradzi sobie tak dobrze z mięsem? Oczywiście, że nie! Te noże są szczególnie dedykowane pasjonatom stali rdzewnych, którzy cenią sobie wyjątkową jakość i są gotowi poświęcić czas na ich odpowiednią pielęgnację. Idealne dla tych, którzy szukają narzędzi kuchennych, które z wiekiem tylko zyskują na charakterze i jakości.

Noże wykonane z rdzewnej stali wymagają o wiele więcej opieki niż ich nierdzewne odpowiedniki, z pewnością podstawową konserwacji, będzie stosowanie specjalnego olejku. Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Naniwa lub Shapton.

Dane techniczne

  • Ostrze: stal rdzewna Shirogami#2 okuta żelazem
  • Rękojeść: owalna, drewno różane, pierścień z drewna pakka
  • Twardość: 61–63 HRC
  • Długość całkowita: 30,6 cm
  • Długość rękojeści: 12,8 cm
  • Długość ostrza: 16,5 cm
  • Szerokość klingi: 4,5 cm
  • Grubość klingi na pięcie: 3,8 mm
  • Grubość klingi na środku: 2,2 mm
  • Grubość klingi 1 cm od czubka: 1,2 mm
  • Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
  • Waga: ok. 136 g

Made in Japan

Do pobrania
Podmiot odpowiedzialny za ten produkt na terenie UE
Hiendkitchen Adam WolnyWięcej
ProducentHiendkitchenAdres: Natalii Gąsiorowskiej 10Kod pocztowy: 03-107Miasto: WarszawaKraj: PolskaNumer telefonu: +48 660 072 720Adres email: gspr@hiendkitchen.com
Podmiot odpowiedzialnyHiendkitchen Adam WolnyAdres: Natalii Gąsiorowskiej 10Kod pocztowy: 03-107Miasto: WarszawaKraj: PolskaAdres email: gpsr@hiendkitchen.com
Symbol
KAJI AO DAM RC S165
Kształt ostrza
Santoku/Wielofunkcyjny
Typ stali
Stal rdzewna/węglowa
Długość ostrza
16 - 19 cm
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Rodzaj stali
Aogami (Super, #1,#2)
Producent
Kajiwara

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Aogami #2 - znana również jako blue steel. Stal węglowa z minimalnymi zanieczyszczeniami z huty Hitachi. To stal oparta na Shirogamiwzbogaconej dodatkowo wolframem i chromem do przekłada się na większą odporność na ścieranie, a więc ekstremalnie długie trzymanie ostrości oraz na wyższą niż w Shirogami agresję cięcia. Niestety trochę trudniej ją naostrzyć niż Shirogami #2.

Skład stali:

- Węgiel: 1,05-1,15%
- Wolfram: 1,00-1,50%
- Chrom: 0,30-0,50%
- Mangan: 0,20-0,30%
- Fosfor: 0,025%
- Siarka: 0,004%
- Krzem: 0,10-0,20%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Mistrz Tsutomu Kajiwara wykuwa noże w Tosa

Położonej w prefekturze Kochi na południowej japońskiej wyspie Sikoku. Mistrz Kajiwara urodził się w 1958 roku i jest kowalem 3 pokolenia. Wykuwa on swoje noże z rdzewnej stali Aogami #2 o twardości 62-63 HRC. Rękojeści są wykonane z drewna różanego, a pierścień wykonany z pakkawood.

Surowa warstwa Kurouchi jest bardzo popularna w całej Japonii, bardzo dobrze komponuje się z kolorem rękojeści.

Noże mistrza Tsutomu Kajiwara, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel