Ittetsu SLD Nóż Honesuki 15 cm
Opis produktu:
Nóż Honesuki znajdzie zastosowanie w trybowaniu większych części mięsa, takich jak szponder, udziec jagnięcy czy indyk. Zakończona ostrym czubkiem klinga pozwala ciąć precyzyjnie w najciaśniejszych miejscach I ułatwia oddzielenie mięsa od kości. Nóż posiada dwustronny symetryczny szlif.
Noże Ittetsu, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.
Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
W przypadku wyboru noża rdzewnego przydatnym produktem jest również olejek kameliowy do pielęgnacji noża. Zabezpieczy on nóż przed skutkami wilgoci. Akcesoria do pielęgnacji noży są dostępne tutaj.
Dane techniczne:
- Ostrze: Rdzeń z rdzewnej stali SLD
- Rękojeść: drewno jesionowe pierścień z pigwy
- Twardość: 61-62 HRC
- Długość całkowita: 29,0 cm
- Długość ostrza: 15,0 cm
- Szerokość klingi: 3,8 cm
- Grubość klingi: 3,0 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 103 g
Konserwacja noży kuchennych
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Stal SLD
Stal z huty Hitachi, dla której bazą była stal SKD11. Wiele osób nazywa ją „pół rdzewną” ze względu na bardzo wysoką ilość chromu, sięgającą granicy między stalami nierdzewnymi a węglowymi. Jest niezwykle wytrzymała i odporna na ścieranie za sprawą dużą ilość węgla. W połączeniu z odpornością na rdzę tworzy stal doskonałą do noży zarówno kuchennych, jak i innych. Na ogół hartowana na ok. 60 HRC, przez co nie będzie sprawiała trudności przy ostrzeniu, którego nie będzie wymagać szczególnie często ze względu na równomiernie rozłożone i drobne węgliki w strukturze stali.
Skład:
- węgiel: 1,4-1,6%
- chrom: 11-13%
- molibden: 0,8-1,2%
- wanad: 0,2-0,5%
- nikiel: 0,5%
- mangan: 0,6%
- krzem: 0,4%
- miedź: 0,25%
- fosfor: 0,03%
- siarka: 0,03%
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.