Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm
Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm

Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21 cm

Kod
IW-11836
Producent
Rozmiar

839,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt niedostępny
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt niedostępny
Produkt niedostępny
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Ten produkt nie jest dostępny w sklepie stacjonarnym
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Ittetsu Shirogami#1 Nóż Kiritsuke Gyuto 21cm

Nóż Gyuto to wielozadaniowe narzędzie każdego szefa kuchni, idealnie sprawdza się w niemal wszystkich podstawowych czynnościach w kuchni od siekania warzyw po porcjowanie mięsa. Nóż Szefa kuchni to jeden z niezbędników, każdej kuchni, a długość 21 cm jest optymalna i odpowiednio wyprofilowana gwarantując użytkownikowi komfort i swobodę ruchu w codziennym użytkowaniu.

Noże Ittetsu, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

W przypadku wyboru noża rdzewnego przydatnym produktem jest również olejek kameliowy do pielęgnacji noża. Zabezpieczy on nóż przed skutkami wilgoci. Akcesoria do pielęgnacji noży są dostępne tutaj.

Dane techniczne:

- Ostrze: Rdzeń z rdzewnej stali Shirogami #1 okuty żelazem
- Rękojeść: drewno orzechowe
- Twardość: 61-62 HRC
- Długość całkowita: 35,5 cm
- Długość ostrza: 21,0 cm
- Szerokość klingi: 5,3 cm
- Grubość klingi: 3,3 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny symetryczny
- Waga: ok. 199 g

Do pobrania
Marka
Symbol
IW-11836
Rodzaj szlifu
Dwustronny
Kształt ostrza
Gyuto/Szefa kuchni
Producent
Ittetsu
Typ stali
Stal rdzewna/węglowa
Rodzaj stali
Shirogami (#1,#2,#3)
Długość ostrza
20 - 24 cm

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Gatunek stali Shirogami#1, jest niemal identyczny w składzie co Aogami#1 Jedyne różnice to domieszki chromu i wolframu w Aogami. Stal węglowamimo wysokich twardości (60-65 HRC) bardzo łatwa i przyjemna w ostrzeniu, utrzymująca agresję cięcia nawet przy wyższych gradacjach. Ze względu na prosty skład, jest stalą mocno rdzewną, trzeba więc zdać o nią, unikając wilgotnego środowiska i myciu oraz suszeniu noża po użyciu. Odwdzięczy się za to znakomitą jakością cięcia i bardzo długim utrzymaniem ostrości.

Skład stali Shirogami:

Węgiel: 1,25 - 1,35 %
Mangan: 0,20 - 0,30 %
Krzem: 0,10 - 0,20 %
Fosfor: 0,025 %
Siarka: 0,004 %

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Marka Ittetsu to ręcznie kute noże przez kowala Tadayoshi Kajiwara

Noże mistrza Tadayoshi Kajiwara, ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel