Myśląc o najpopularniejszym kształcie noży występującym w Japonii, na pierwszym miejscu zawsze pojawi się nóż Santoku. Jest to tzw. nóż 3 cnót: warzywa, owoce i mięso. Jego długość jest na tyle optymalna, że poradzi sobie niemal z każdym produktem. Jego wysokość sprawia, że będziemy mieć lepszą kontrolę przy wyższych warzywach i owocach. Ale czy to sprawia, że nóż nie poradzi sobie tak dobrze z mięsem? Oczywiście, że nie!
Noże Ittetsu Gingami są wykonane z nierdzewnej stali Gingami o twardości 60-61 HRC. Klinga ma chropowatą strukturę przypominająca w dotyku szorstką gruszkę Nashi. Oktagonalna rękojeść, została wykonana z drewna pakka.
Należy pamiętać o regularnym ostrzeniu tutaj najlepiej sprawdzą się kamienie Naniwa oraz Shapton.
Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali, jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń z nierdzewnej stali Gingami
- Rękojeść: drewno pakka
- Twardość: 60-61 HRC
- Długość całkowita: 31,4 cm
- Długość rękojeści: 13,0 cm
- Długość ostrza: 16,5 cm
- Szerokość klingi: 4,8 cm
- Grubość klingi na pięcie: 2,0 mm
- Grubość klingi na środku: 2,0 mm
- Grubość klingi 1 cm od czubka: 2,0 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 129 g
Made in Japan
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.
Stal nierdzewna Silver#3 z huty Hitachi o niezwykłych właściwościach jak na stal nierdzewną. Jej drobnoziarnistość i wysoka zawartość węgla sprawia, że ma cechy zbliżone do stali węglowych – ma znacznie lepsza agresje cięcia i dłużej utrzymuje ostrość niż inne stale nierdzewne, a przy tym jest dużo łatwiejsza w ostrzeniu. To w połączeniu z jej odpornością na rdzę (wprawdzie nie tak dużą, jak np. VG-10) sprawia, że jest idealnym wyborem dla osób oczekujących od noża niewielkiej opieki, ale wymagają od niego nieco więcej.
Skład:
– węgiel: 0,95-1,1%
– chrom: 13-14,5%
– mangan: 0,6-1%
– krzem: 0,35%
– fosfor: 0,03%
– siarka: 0,02%
Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki
Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.
Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:
- narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
- stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;
Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.