Noże kuchenne dostępne od ręki
 
  • Home
  • Marki noży
    • Bisbell
    • Bunmei
    • Global
    • Fujiwara
    • Hatono
    • Hattori
    • Hideo Kitaoka
    • Ittetsu
    • Kajiwara
    • Kanetsugu
    • Katsushige Anryu
    • Katsuto Tanaka
    • Kobayashi
    • Kunio Ishikawa
    • Kunio Masutani
    • Makato Kurosaki
    • Mutsumi Hinoura
    • Masakage
    • Masahiro
    • Masanobu Okada
    • Mcusta
    • Miyabi
    • Nagomi
    • Nishida
    • Ryusen Hamono
    • Satake Cutlery Mfg
    • Shigeki Tanaka
    • Shiro Kamo
    • Sukenari
    • Tadafusa
    • Takeshi Saji
    • Tamahagane
    • Tojiro
    • Tsunehisa
    • Tsukasa Hinoura
    • Yoshimi Kato
    • Yoshimune
    • Yu Kurosaki
    • Zakuri
    • Kai
  • Noże kuchenne
    • Noże wg. zastosowań
    • Noże ręcznie kute
    • Noże ze stali damasceńskiej
    • Noże specjalne
  • EDC
    • Higonokami
    • Foldery
    • Noże outdoorowe
    • Kiridashi
  • Zestawy
  • Ostrzenie
    • Kamienie do ostrzenia
    • Musaki do noży
    • Ostrzałki rolowane
    • Akcesoria do ostrzenia
  • Akcesoria
    • Bloki na noże
    • Torby na noże
    • Listwy magnetyczne
    • Ochraniacze na ostrza
    • Rękojeści do noży
    • Akcesoria do ryb
    • Akcesoria kuchenne
  • Nowości
  • Prezenty
Twój koszyk jest pusty
  • Zaloguj
  • Załóż konto
  1. Start
  2. EDC
  3. Noże outdoorowe
  4. Ikeuchi Yamanata Nóż..
  • Ikeuchi Yamanata Nóż Outdoor 21 cm
  • zobacz wszystkie

Ikeuchi Yamanata Nóż Outdoor 21 cm

  • Dodaj recenzję:
  • Kod: 53-210S
  • Kod producenta:
  • Dostępność: Dostępny Dostępny
  • szt.
  • 1 069,00 zł / szt.
  • Zapłać w systemie PayPal

Zamówienia złożone do godziny 14.00 wysyłamy tego samego dnia.

  • Dostawa nawet w 24h
  • Gwarancja Przez 2 lata
  • Zwrot Do 14 dni

Ikeuchi Yamanata Nóż Outdoor 21 cm

Opis produktu:

Noże typu full tang bezdyskusyjnie uważane są za najtrwalszą konstrukcję. W przypadku noża Ikeuchi Yamanata okładki zastąpione są oplotem z parakordu, który w razie uszkodzeń można bezinwazyjnie i szybko wymienić, nawet w warunkach polowych. Parakord zamortyzuje też uderzenia podczas ciężkich prac, znacznie lepiej niż, stałe okładki. Duża grubość i niski szlif czynią ten nóż niesamowicie wytrzymałym. Niestraszne mu będzie rąbanie, batonowanie czy wbijanie. Pętla z parakordu po założeniu na nadgarstek sprawia, że nawet po wypadnięciu noża z ręki, nie narażamy siebie, a przede wszystkim innych na zranienie. Ikeuchi wykonane są z Aogami #2, stali węglowej hartowanej na 63 HRC (+/-1). Tak wysoka twardość zapewni nam ostrość na całą wyprawę, ale gdybyśmy jednak potrzebowali nóż naostrzyć lub usunąć wyszczerbienie, stal węglowa nie sprawi przy tym trudności. Kształt klingi nadaje mu większą masę i przenosi wyważenie noża nieco wyżej, niż w pozostałych, co daje mu przewagę przy cięższych pracach i ułatwia ich wykonanie. Będzie świetnym wyborem, jeżeli chcemy obejść się bez toporka.

Noże ze względu na ręczne wykonanie mogą minimalnie odbiegać od przedstawionych zdjęć. Każdy wzór jest unikatowy, co sprawia, że noże są wyjątkowe i niepowtarzalne.

Dane techniczne:

- Ostrze: rdzewna stal Aogami #2
- Rękojeść: 
- Twardość: 63 HRC +/- 1
- Długość całkowita: 35,4 cm
- Długość ostrza: 21,0 cm
- Szerokość klingi: 4,2 cm
- Grubość klingi: 4,9 mm
- Sposób ostrzenia: szlif jednostronny
- Waga: ok. 450 g

Konserwacja noży

O sprzęt trzeba dbać, zwłaszcza kiedy inwestujemy w sprzęt wysokiej jakości. Nie każdy jednak pamięta, że najlepszą konserwacją jest profilaktyka. Należy unikać wilgotnych miejsc, takich jak trawnik, mech czy pobliże zbiorników wodnych. Poza oczywistym ryzykiem skaleczeń nie jest wskazane dotykać gołą skórą ostrza, na niej oprócz wilgoci znajduje się też sól, która przyspieszy proces utleniania. Bardzo ważne jest też mycie i wytarcie noża do sucha. Należy to robić po, każdym użyciu, zwłaszcza przy żywności. Nie tylko w owocach i warzywach, ale również w mięsie jest duża ilość wody, przed którą należy chronić klingę. Na noc warto schować nóż do suchego miejsca. Jeśli zaś chodzi o profilaktykę, za sprawą kurouchi jedynymi miejscami narażonymi na patynę i rdzę są szlif, i najcenniejsza dla nas, krawędź tnąca. Te miejsca warto smarować olejkiem. W przypadku pochwy skórzanej, z czasem będziemy mogli robić to coraz rzadziej. Po wielokrotnym wkładaniu i wyciąganiu zabezpieczonego noża, pochwa będzie porządnie naoliwiona i samo jej używanie, będzie nóż smarować.

Stal Aogami #2

Aogami #2 - znana również jako blue steel. Stal węglowa z minimalnymi zanieczyszczeniami z huty Hitachi. To stal oparta na Shirogami wzbogaconej dodatkowo wolframem i chromem do przekłada się na większą odporność na ścieranie, a więc ekstremalnie długie trzymanie ostrości oraz na wyższą niż w Shirogami agresję cięcia. Niestety trochę trudniej ją naostrzyć niż Shirogami #2.

Skład stali Aogami #2:

- Węgiel: 1,05-1,15%
- Wolfram: 1,00-1,50%
- Chrom: 0,30-0,50%
- Mangan: 0,20-0,30%
- Fosfor: 0,025%
- Siarka: 0,004%
- Krzem: 0,10-0,20%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Gwarancja udzielana jest na okres 24 miesięcy od daty zakupu.

Gwarancja obejmuje wyłącznie uszkodzenia wynikające z ukrytych wad produkcyjnych lub materiałowych pod warunkiem, że:

  • narzędzie było użytkowane zgodnie z instrukcją obsługi i przeznaczeniem oraz odpowiednio konserwowane;
  • stosowane było w zalecanych przez producenta warunkach;

Gwarancją nie są objęte uszkodzenia wynikające niewłaściwej eksploatacji.

  • Opis
  • Konserwacja i ostrzenie
  • Specyfikacja stali
  • Warunki gwarancyjne
  • Polecamy produkty
Informacje
O firmie Kontakt Serwis ostrzenie noży kuchennych Sklep stacjonarny Zamów przez telefon Katalog PDF do pobrania
Zakupy
Regulamin Polityka prywatności Koszty i sposoby dostawy Sposoby płatności Gwarancje, rękojmia, odstąpienie od umowy
O Nożach
Noże kuchenne - co wybrać Japońskie rodzaje stali Typy noży japońskich Rodzaje japońskich noży kuchennych Nóż szefa kuchni jaki wybrać? Noże kuchenne Ranking - najlepsze noże japońskie
Kontakt
Dołącz do naszego klubu.

Dołącz do naszego klubu i otrzymuj informacje o dostawach oraz promocjach.

Dołącz
sklep internetowysklepy internetowe