Darmowa wysyłka od 300 zł
Zwrot do 14 dni
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm

Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm

Kod
CN-3308
Producent
Rozmiar

1 159,00 zł

brutto / 1szt.
Najniższa cena produktu w okresie 30 dni przed wprowadzeniem obniżki: / szt.
Cena regularna: / szt.
Możesz kupić za pkt.
z
Potrzebujesz pomocy? Chcesz zamówić telefonicznie?Zadzwoń do nas: +48 662 255 357
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Skontaktuj się z obsługą sklepu, aby oszacować czas przygotowania tego produktu do wysyłki.
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Produkt dostępny w bardzo małej ilości
Wysyłka
14 dni na łatwy zwrot
Sprawdź, w którym sklepie obejrzysz i kupisz od ręki
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm
Bezpieczne zakupy
Po zakupie otrzymasz pkt.

Hideo Kitaoka Aogami#2 Satin Damascus Nóż Yanagiba 24 cm

To klasyczny nóż o długim, wąskim i cienkim ostrzy w kształcie liścia, jest przeznaczony do cięcia surowych filetów rybnych na cienkie plastry. Świetnie spisuje się w przygotowywaniu sushi. Najlepiej wykonywać jednostajny ruch do siebie. Yanagiba nie służy do filetowania ryb, ani krojenia ości, jest to model przeznaczony wyłącznie do krojenia miękkiego mięsa.

Całość zapakowana jest w tekturowe pudełko, które świetnie sprawdzi się jako prezent. Wartym uwagi jest również grawer. To świetne rozwiązanie doskonale sprawdzający się jako upominek na wiele okazji. Główną zaletą jest możliwość dopasowania prezentu pod naszych bliskich. Dowiedz się więcej klikając tutaj.

Zachęcamy również do sprawdzenia zakładki konserwacja, gdzie dowiedzą się Państwo podstaw dotyczących konserwacji oraz dbania o nóż. Parametry techniczne stali jak również jej skład chemiczny jest dostępny w zakładce Skład stali.

W przypadku wyboru noża rdzewnego przydatnym produktem jest również olejek kameliowy do pielęgnacji noża. Zabezpieczy on nóż przed skutkami wilgoci. Akcesoria do pielęgnacji noży są dostępne tutaj.

Dane techniczne:

- Ostrze: stal 11 warstwowa rdzewna stal, rdzeń - Aogami#2
- Rękojeść: drewno różane
- Twardość: 63 HRC
- Długość całkowita: 38,0 cm
- Długość ostrza: 24,0 cm
- Szerokość klingi: 3,2 cm
- Grubość klingi: 2,8 mm
- Sposób ostrzenia: szlif jednostronny praworęczny
- Waga: ok. 136 g

Do pobrania
Symbol
CN-3308
Producent
Hideo Kitaoka
Rodzaj szlifu
Jednostronny Praworęczny
Sposób ostrzenia
Jednostronny praworęczny
Marka
Mistrz Hideo Kitaoka
Typ stali
Stal nierdzewna
Stal rdzewna/węglowa
Typ ostrza
Yanagi Sashimi
Rodzaj stali
Aogami (Super, #1,#2)
Długość ostrza
20 - 24 cm
Kształt ostrza
Yanagi Sashimi

Stal rdzewna (węglowa) z dużą zawartością węgla w składzie chemicznym jest bardziej wymagająca w kwestii pielęgnacji i konserwacji noży niż stale nierdzewne. W środowisku wilgotnym czy kwaśnym dość szybko pokrywa się patyną a później rdzą. Podstawową zasadą konserwacji takich stali jest, aby po ich użyciu nóż wytrzeć do sucha i najlepiej na czas przechowywania natłuścić. Zostawianie noża ze stali węglowej do samodzielnego wyschnięcia po umyciu nie będzie zatem dobrym pomysłem, tak samo, jak przechowywanie go w bloku niewysuszonego wcześniej. Do konserwacji najlepiej używać olejków kameliowego lub jojoba, ew. jeśli używamy noża często to zwykłego oleju jadalnego (używając często noża, nie musimy martwić się o jełczenie takiego oleju). Oczywiście możemy też do konserwacji stosować inne preparaty i oleje, ale musimy pamiętać, by przed użyciem noża dokładnie go z nich wyczyścić (raczej jest to zalecane na długie przechowywanie lub transport noży), ponieważ preparaty te nie powinny mieć kontaktu z żywnością. Środowisko kwaśne będzie sprawiało, że nóż ze stali węglowej rdzewieje jeszcze szybciej niż od wilgoci. Krojenie cytrusów może zostawiać na nożu ciemniejsze ślady patyny. Jeśli będziemy chcieli samodzielnie usuwać, przebarwienia możemy do tego użyć delikatnych preparatów do czyszczenia blatów kuchennych takich jak mleczka (np. cif) i gąbki do czyszczenia teflonu (zwykła gąbka może zostawiać mikro ryski).

Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie.

Aogami #2 - znana również jako blue steel. Stal węglowa z minimalnymi zanieczyszczeniami z huty Hitachi. To stal oparta na Shirogamiwzbogaconej dodatkowo wolframem i chromem do przekłada się na większą odporność na ścieranie, a więc ekstremalnie długie trzymanie ostrości oraz na wyższą niż w Shirogami agresję cięcia. Niestety trochę trudniej ją naostrzyć niż Shirogami #2.

Skład stali:

- Węgiel: 1,05-1,15%
- Wolfram: 1,00-1,50%
- Chrom: 0,30-0,50%
- Mangan: 0,20-0,30%
- Fosfor: 0,025%
- Siarka: 0,004%
- Krzem: 0,10-0,20%

Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki

Mistrz Hideo Kitaoka urodził się w 1950 r. pracuje on w Takefu.

Rzemiosła nauczył go ojciec, kiedy był dzieckiem. Kitaoka słynie z kucia noży kuchennych jednostronnie ostrzonych z róznych rodzajów stali węglowych. Specjalizuje się w produkcji wysokiej jakości tradycyjnych noży japońskich. W 1980 r. Echizen był pierwszym centrum produkcyjnym kutych ostrzy, które otrzymało uznaną w całym kraju nagrodę "Tradycyjne wyroby rzemieślnicze".

Hideo Kitaoka wykonuje noże ze stali Shirogami#2 nazywana również white steel.

Jest najczystszą ze stali węglowych i bardzo prostą, jej skład to w zasadzie żelazo i węgiel, którego potrafi mieć do 1,15%. Bardzo łatwa do naostrzenia stal i bardzo łatwo osiągnąć na niej efekt perfekcyjnej i wypolerowanej na lustro krawędzi tnącej. Stal tą można hartować do bardzo wysokich twardości, co również przekłada się na bardzo długie trzymanie ostrości. Jednak to stal węglowa więc będzie bardzo szybko patynować i rdzewieć i należy o nią dbać i pamiętać, by nie zostawiać noża w środowisku wilgotnym.

Napisz swoją opinię
Twoja ocena:
5/5
Dodaj własne zdjęcie produktu:
Potrzebujesz pomocy? Masz pytania?Zadaj pytanie a my odpowiemy niezwłocznie, najciekawsze pytania i odpowiedzi publikując dla innych.
Zapytaj o produkt
Jeżeli powyższy opis jest dla Ciebie niewystarczający, prześlij nam swoje pytanie odnośnie tego produktu. Postaramy się odpowiedzieć tak szybko jak tylko będzie to możliwe. Dane są przetwarzane zgodnie z polityką prywatności. Przesyłając je, akceptujesz jej postanowienia.
Prawdziwe opinie klientów
5 / 5.0 163 opinii
pixel