Hattori Little Hunter VG-10 Brown Bone 6,5 cm
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Ustaw jedną częstotliwość dostaw dla wszystkich produktów subskrypcyjnych z twojego koszyka co:
Produkty subskrypcyjne w twoim koszyku
Hattori Little Hunter VG-10 Brown Bone 6,5cm
Podręczny nóż ze stałym ostrzem, to zaskakująco przydatny element codziennego ekwipunku. W zestawie znajduje się bardzo dobrze dopasowana do noża (siedzi ciasno) skórzana pochwa z możliwością założenia na pas.
Dane techniczne:
- Ostrze: rdzeń nierdzewna stal VG-10
- Rękojeść: brązowa kość
- Twardość: 60-61 HRC
- Długość całkowita: 17,1 cm
- Długość rękojeści: 9,7 cm
- Długość ostrza: 6,5 cm
- Szerokość klingi: 1,7 cm
- Grubość klingi: 3,5 mm
- Sposób ostrzenia: szlif dwustronny
- Waga: ok. 85 g
Noże kuchenne ze stali nierdzewnej są mniej wymagające w kwestii dbania o nie. W składzie zawierają chrom i inne pierwiastki, dzięki którym są bardziej odporne na środowisko zewnętrzne niż noże ze stali rdzewnych (węglowych). Jednak nie należy ich zaniedbywać zupełnie. Po użyciu należy je umyć i najlepiej wytrzeć do sucha lub pozostawić do wyschnięcia na ociekaczu, lub listwie magnetycznej. Jeśli trzymamy noże w bloku to najlepiej wkładać je tam, kiedy już są suche. Jeśli zostawiamy nóż na dłużej bez używania, nie zaszkodzi mu nasmarowanie go jakimś olejem jadalnym (unikajmy tylko tych szybko jełczejących jak olej lniany). Mimo że stal określona jest jako nierdzewna w nie sprzyjających okolicznościach może pokryć się patyną, jeśli nie będziemy o nóż dbali.
Całkowicie niedopuszczalne jest mycie noży w zmywarce. Bardzo ostre środki chemiczne używane w zmywarkach mogą powodować przebarwienia na ostrzu, uszkodzić trwale rękojeści lub ich powłoki a wysoka temperatura może spowodować odpuszczenie (rozhartowanie) krawędzi tnącej. Z tego samego powodu nie powinniśmy używać noża do mieszania czy sprawdzania twardości warzyw, czy mięsa w gotującym się bulionie
Stal nierdzewna opracowana w Takefu Special Steel co. Ltd w Japonii specjalnie z myślą o produkcji wysokiej klasy ostrzy. W założeniu chciano uzyskać parametry stali przewyższające popularna japońska stal AUS8. Otrzymano stal, której parametry są świetnym kompromisem pomiędzy trzymaniem ostrości (minimalnie tylko słabszym niż w 154CM/ATS34) a łatwością ostrzenia nawet wysoko zahartowanej VG-10. Lepsze parametry od w.w. stali osiągnięto także w kwestii odporności na pęknięcia czy wykruszenia. Stal VG-10 jest określana jako nierdzewna, ale musimy pamiętać, że nie ma stali nierdzewnych w 100% i odpowiednich warunkach może ona się pokryć patyną czy w dalszej konsekwencji nawet rdzą powierzchniową.
Zależnie od producenta noży hartuje się ją nawet do 64 stopni HRC. Mimo iż opracowano ją w założeniach jako stal na wysokiej klasy noże kuchenne dziś używana jest na różnego rodzaju topowe noże znanych marek takich jak tojiro, mcusta, spyderco, boker itp. Japończycy bardzo niechętnie sprzedają tę stal poza Japonię więc większość ostrzy wykonanych z oryginalnej VG-10 musi być produkowana w Japonii.
Skład stali:
- węgiel: 1%
- chrom: 15%
- molibden: 2%
- wanad: 0,2%
- kobalt: 1,5%
Sprawdź za co odpowiadają poszczególne pierwiastki
Wielki mistrz japońskiego kowalstwa, związany z nim od 18 roku życia
Ichiro Hattori z Seki urodził się w 1939 roku. Jest uznawanym po dziś dzień twórcą cenionych ostrzy, którego „kariera” w wytwórstwie noży trwa już ponad 60 lat. Warto w skrócie poznać historię tego bezapelacyjnego kowalskiego autorytetu.
Początki u boku ojca i własna uznana marka
Ichiro od najmłodszych lat był skazany na noże… Ojciec Hattori’ego - również kowal - piastował funkcję twórcy i właściciela firmy Masahiro (ta do dzisiaj jest jednym z największych producentów noży kulinarnych. Co ciekawe, przedsiębiorstwo powstało w mieście Seki, miejscu, które obecnie jest powszechnie uznawane za stolicę japońskiego kowalstwa, szczycąc się przeszło kilkusetletnią praktyką w tym fachu. Starszy z rodziny Hattori swój biznes założył w 1932 roku, a Ichiro dołączył do ojca już w wieku zaledwie 18 lat. Od początku czuł, że jest to jego powołanie.
Wkrótce zaczął odczuwać chęć budowy własnej marki. Szczególnie interesowały go noże o charakterze survivalowo-outdoorowym, których produkcją chciał się zajmować. Hattori dopiął swego i w 1971 roku założył własny biznes, firmę dumnie sygnowaną swoim nazwiskiem - Hattori Hamono K.K.
Otworzyła mu ona drogę do dalszego rozwoju, a także współprac z zagranicznymi producentami, m.in. w charakterze OEM (przedsiębiorstwo wytwarzające produkty, które mogą być sprzedawane pod szyldem innej marki).
Tym sposobem docieramy aż do dziś, mogąc wybierać noże stworzone lub zaprojektowane w całości przez mistrza z Kraju Kwitnącej Wiśni.
Noże Ichiro są oparte na wytrzymałych stalach
Oferowane w naszym sklepie noże Hattori zostały wykonane przy użyciu stali różnego rodzaju.
Cowry-X
Prominentną pozycję zajmuje przede wszystkim Cowry-X, produkowana m.in. przez Daido Steel. Cowry jest stalą proszkową, hartowaną do około 67 HRC +/- 1 stopni. Jej skład jest niezwykle bogaty w zawartość karbonu oraz chromu. To gwarancja bardzo wytrzymałego ostrza o odpowiedniej agresji cięcia, ułatwiającego pracę w nawet najbardziej wymagających warunkach.
Na stronie sklepu dostępnych jest kilka ostrzy Hattori wykonanych ze stali Cowry-X, w tym m.in. Hattori Hunter 2 Damascus Heban.
VG-10
Kilka noży Hattori’ego z naszego asortymentu wykorzystuje potencjał stali VG-10.
To szczególny rodzaj stali nierdzewnej i wysokowęglowej, produkowany w rodzimym kraju Ichiro. VG-10 jest wykorzystywana w nożach kuchennych, outdoorowych, myśliwskich czy taktycznych, przede wszystkim ze względu na swoją twardość (jest hartowana do około 60-63 HRC) oraz solidność. Siłą tego typu jest jego odporność na rdzę, a także plastyczność w procesie tworzenia, dzięki czemu ostrza wykonywane przy użyciu VG10-tki mogą przybrać użyteczne kształty, takie jak np. Hattori Utility Hunter.
AUS-8
To japońska stal nierdzewna (dzięki zawartości chromu) dobrej jakości. Przy właściwej obróbce może osiągnąć twardość 60 HRC. Charakteryzuje się wysoką twardością, odpornością na korozję oraz utrzymywaniem ostrości. Bywa porównywana do popularnej amerykańskiej stali typu 440 i podobnie jest niezawodna. Być może nie dorównuje Cowry-X i VG-10, ale stanowi bardzo dobre i solidne rozwiązanie do bardziej budżetowych ostrzy, takich jak np. Hattori Amago Skeleton.
Kształty, które sprzyjają wyprawom wszelakim
Oferowane przez nas noże Hattori mają kształty, które sprawdzą się w outdoorze. Na uwagę zasługuje najdroższa propozycja Hattori Hunter 2 Damascus Heban, ostrze o formie nawiązującej do tanto - kształtu, który cechuje się dużą krawędzią tnącą, dzięki czemu można go wykorzystać do rąbania drewna czy jako miniaturową maczetę. Kilka ostrzy nawiązuje do takich kształtów jak: Spear point, Clip point i Standard - uniwersalnych, wytrzymałych i idealnych do survivalu. Mowa tu m.in. o Utility Hunter, Little Hunter oraz Fighter S.
Co więcej, każdy nóż Hattori z naszej oferty posiada płaski grzbiet. Potraktowanie konstrukcji ostrza w ten sposób, sprawia, że spłaszczony grzbiet nie tylko zapewnia zwiększoną trwałość i solidność (co nieoczywiste w przypadku ew. dodatków na grzbiecie, np. małej piły), ale okazuje się również przydatny. Płaski grzbiet może np. zostać wykorzystany np. do rąbania drewna.
Ilość dostępnych noży jest ograniczona, a braki w magazynie mogą nie zostać uzupełnione.